Nedžad Latić: Amra Babić bi pobijedila Sebiju Izetbegović

AMRA B(RN)ABIĆ Latić: Amra Babić bi pobijedila Sebiju Izetbegović

Ako bi sublimirali sve osobine koje pri sebi ima Amra Babić kao političarka, možda bismo morali razmisliti o tome da bi njen politički uspjeh bio najadekvatnija osveta zločinki Biljani Plavšić

 

Piše: Nedžad Latićthebosniatimes.ba

 

Posljednja vijest koju sam upratio o političkom angažmanu Amre Babić bila je da je prisustvovala prazniku i krsnoj slavi svetog velikomučenika Prokopija u istoimenoj pravoslavnoj crkvi u Visokom.

Babić je rekla novinarima da će Općina izdvojiti sredstva za sanaciju crkve. Novac za sanaciju donirat će i lokalni privrednici.

“Ova crkva je jedan od simbola Visokog, i jedan od simbola  zajedničkog života u Visokom, koji je 160 godina na ovom mjestu”, rekla je Babić.

Mjesto zločinke Plavšićke

“Visokom  treba crkva Svetog Prokopija, kao što i Banja Luci treba džamija Ferhadija ili Foči džamija Aladža”, rekla je Babić, dodajući da „smo vijekovima živjeli zajedno, i nema razloga da tako ne bude i dalje“ uz obavezno procesuiranje svih onih koji su činili zločine tokom posljednjeg rata.

Zašto bi bilo važno izdvojiti ovaj nastup načelnice Visokog? Prije svega treba imati na umu da je iz Visokog najpoznatija srpska ratna zločinka Biljana Plavšić. Veoma je važno da žena, Bošnjakinja, političarka, a pritom i supruga šehida, dakle palog borca Armije Bosne i Hercegovine, nema garaza i jala u svojim prsima i ne poziva na osvetu zbog zla kojeg je nanijela politika ratne zločinke Plavšičke.

Ako bi sublimirali sve osobine koje pri sebi ima Amra Babić kao političarka možda bismo morali razmisliti o tome da bi njen politički uspjeh bio najadekvatnija osveta zločinki Biljani Plavšić. Mnogi smatraju da Bošnjaci još nemaju toliko političke svijesti i kulture da daju povjerenje ženi za najveće državne funkcije. A ja mislim da to nije tačno i da je problem što Bošnjaci do sada nisu ni imali tako kompletnu osobu poput Babićke da se bavi politikom. Babićka je majka, supruga šehida, fakultetski obrazovana, vrlo religiozna i stoga nosi mahramu na glavi itd. Kao kandidat SDA pobijedila u prvom mandatu za načelnicu, a potom je samostalno, bukvalno sama, pobijedila SDA-ovog protukandidata; i to u Visokom koje se pored Tešnja smatra SDA-ovom kulom i neosvojivom tvrđavom.

Kroz SDA je prošlo nekoliko žena poput Amile Omersoftić, Fatime Leho, Seade Paravlić, Sehade Kolenović, pa i Melihe Mahmutbegović, koje nemaju Babićkine, hajd’ da budem uljudan i kažem, familijarne osobine. One su sušta suprotnost Amri Babić. To bi se moglo slikovito izraziti ako bismo uporedili fotografije Paravličke koje se slikala sa muškom kravatom, i Babićke sa mahramom na glavi. Kao takva Paravlička je simbol politike SDA iz ere Sulejmana Tihića kad su mnogi portiri i čistačice, poput nje, uz vanredni studij uspjeli postati političari i tajkuni, zaposjedati najveće državne funkcije i firme.

Možda Samiha Borovac, koja jako dugo opstaje u politici, može biti uzeta za primjer kao tipična SDA-ova političarka. Obnašala je od gradskih i kantonalnih funkcija pa do sadašnje ministarske funkcije u Vijeću ministra, a ostat će upamćena samo po frizuri, kako su je jednom nacrtali demonstranti.

Amra protiv Seke

Nema više relevantne hanume u bošnjačkoj politici koja bi vrijedila spomena, osim moćnih supruga političara. A tu je, za sada, bez premca, i bez presedana u svakom pogledu Sebija Izetbegović. Ona je svojom pojavom u politici popunila decenijsku prazninu, manjkavost i nedostatak žena u bošnjačkoj politici. Od kada je kao prva hanuma kod Bošnjaka stala na crveni tepih držeći pod ruku svog supruga Bakira Izetbegovića, kao člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, postala je glavna junakinja svih bošnjačkih političkih priča. Tako je došla i u priču da će se poput Hillary Cinton kandidirati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine 2018. godine. Ne vjerujem u tu priču jer mi ideja ne izgleda logična, a sad bih volio da se (i) to desi. Zašto? Zato što je krajnje vrijeme da se Bošnjaci politički emancipiraju kroz vrijednosti liberalne demokratije gdje su žene zaista politički ravnopravne sa muškarcima. Ako sam takvu ideju u samom startu odbacivao kao nerealnu, pa je nekoliko puta u televizijskim nastupima odbio komentirati prepuštajući to tabloidima, sad to priželjkujem. Opet, zašto? Zato što bi u tom slučaju Sebija Seka Izetbegović isprovocirala ili ohrabrila još neku Bošnjakinju da uđe sa njom u političku trku. A do sada „doktorka Sebija“, znala je i sama, nije imala sebi ravne Bošnjakinje. Tek sa pojavom, odnosno pobjedom Amre Babić za načelnicu Visokog, Sebija Izetbegović je dobila ozbiljnu rivalku. I nema sumnje ko bi pobijedio – Amra Babić!

Ali, politika nije sport i nije stvar samo pobjede. Bila bi to veoma zanimljiva kampanja, zar ne?! Mislim da bi Amra Babić, kao iskrena vjernica i muslimanka, mogla prigovoriti Sebiji Izetbegović vrlo argumentirano sve ono što Bakir Izetbegović prigovara neargumentirano Fahrudinu Radončiću kad je islam u pitanju. Malo ko je, na primjer, vidio Sebiju u džamiji. Sigurno nikad nije kao sve ugledne pobožne sarajevske hanume/dame došla na mukabelu tokom mjeseca ramazana itd.

Takva prepirka žena bi bila prirodnija od one kakvu Bakir Izetbegović nameće, pokušavajući oduzeti pravo Fahrudinu Radončiću da se kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Već imam (nacionalni) kompleks da me je prefarbao Aleksandar Vučić koga uopće ne smatram inteligentnim političarem. Čak sam se u sebi zlobno podsmijavao Srbima kad ga gledam dok prepotentno sa otalambašenom donjom usnom pokušava reći nešto veliko, krupno i mudro kao pravi veliki srpski vožd.

Međutim, šokirao me je njegov izbor Ane Barnabić za premijera, koliko god to bio providan trik da se Srbe predstavi Evrpoljanima. Da se razumijemo i da uopće ne diskutiramo o tome – Bošnjacima ne treba Ana, koja je gay, već Amra koja je majka djece ratnih siročića, a da pri tom ne ispoljava mržnju prema drugim i drugačijim ljudima! To su ipak najveće vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina i u koje se zaklinje Evropa!

(TBT)