SportRukometNedžad Imamagić mladi rukometaš visočke Bosne perspektiva bh. rukometa

Nedžad Imamagić mladi rukometaš visočke Bosne perspektiva bh. rukometa

Nedžad Imamagić, jedan je od najperspektivnijih rukometaša u BiH. Rođen je u Zenici 1996. godine, a rukometom se bavi već 11 godina u RK “Bosna” Visoko. Imamagić igra na pozicijama srednjeg i lijevog beka, a mnogi stručnjaci mu predviđaju blistavu karijeru.
U omladinskim kategorijama visočke Bosne ostvario je zapažene rezultate, osvojivši zlatnu i bronzanu medalju na juniorskom prvenstvu BiH, te dvije srebrene medalje na kadetskom prvenstvu. Osim državnih takmičenja, Nedžad ima u svojim vitrinama veliki broj medalja sa međunarodnih turnira.

 

Sa 16 godina zaigrao za prvi tim

Svi ovi rezultati utjecali su da mladi Nedžad zaigra u prvom timu Bosne sa 16 godina.

– Velike zasluge za moju rukometnu afirmaciju imaju treneri Zdenko Antović, Kenan Ahić, Edhem Sirćo, Mirza Handžić i trenutni trener Fikret Hurem. Počeo sam da igram sa 16 godina za prvi tim i ovo je treća sezona kako branim boje visočke Bosne. U klubu sve više dobivam prostora da igram na poziciji vanjskih igrača, to su pozicije na kojima se ja najbolje osjeća. Trenutno dobivam 20-30 minuta po utakmici. Moj postotak realizacije, što mene raduje, jako je visok. Osim postizanja golova smatram da su jako bitne asistencije, jer je rukomet kolektivni sport, gdje dobra asistencija vrijedi isto kao i pogodak. – kazao je Nedžad Imamagić.

Kvalitetni nastupi za prvi tim nagrađeni su pozivom u kadetsku reprezentaciju BiH.

– Poziv za reprezentaciju za mene je došao kao nagrada za moj dosadašnji trud i rad. Te godine sam počeo da igram standardno i za prvi tim visočke Bosne i na moju žalost, zbog preopterećenja, moje tijelo nije moglo da izdrži naporne treninge te su počeli i problemi za mene. Povrede su me onemogućile da pariram mladim rukometnim nadama BiH, kako bih izborio status standardnog reprezentativca BiH, što je u konačnici moj i cilj i želja, da igram srcem za svoju zemlju. – kaže Imamagić.

Nedžad Imamagić Avaz2 (Small)
Autor fotografije: Almin Tabak

 

Njegovo vrijeme tek dolazi

Glavni cilj mu je da s Bosnom napravi zapažene rezultate, a u budućnosti ima želju da zaigra u nekom od najboljih europskih klubova.

– Moje vrijeme tek dolazi. Radim na sebi svakodnevno, jer sam mlad igrač i imam još dosta toga da naučim i svoje tijelo da što bolje pripremim. Trenutno mi je cilj da za svoj klub igram sve više i da pravim sve bolje i bolje rezultate, da zaigram za svoju zemlju i da izborim status seniorskog reprezentativca. Moj život posvećen je sportu, kao i moje obrazovanje, student sam na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. Trenutno nemam nekih ozbiljnih ponuda, a moj sadašnji cilj je da igram za Bosnu te završim svoje obrazovanje, a kasnije ćemo vidjeti. Svakako da bih volio igrati u nekoj europskoj zemlji gdje se igra vrhunski rukomet, kao što su Njemačka i Španija. – istakao je Imamagić.

Bosna može izboriti opstanak

Premijer liga BiH privodi se kraju, a u njoj visočka Bosna vodi grčevitu borbu za opstanak.

– Bosna trenutno ima mlad tim, gdje ima veliki broj mlađih igrača koji tek stasavaju da igraju na nivou Premijer lige. Uvjeren sam da će Bosna izboriti opstanak, a sljedeće sezone ćemo igrati puno značajniju ligu u elitnom društvu, jer imamo perspektivan tim koji obećava. – kazao je, za kraj, Imamagić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE