SvijetNedostatak turističkog osoblja utiče na 1,2 miliona radnih mjesta u EU

Nedostatak turističkog osoblja utiče na 1,2 miliona radnih mjesta u EU

Italija će 2022. godine biti zemlja koja će najviše biti pogođena nedostatkom kadra u sektoru turizma.

Prema studiji Svjetskog vijeća za putovanja i turizam, ove će godine nedostajati 250.000 radnika, što znači da jedno od šest slobodnih radnih mjesta neće biti popunjeno.

Ugostiteljski sektor i putničke agencije su među najviše pogođenima.

Ukupno će u Evropskoj uniji biti 1,2 miliona slobodnih radnih mjesta, od toga 71.000 u Francuskoj. Među najteže pogođenim sektorima je avio sektor, u kojem je gotovo svako treće radno mjesto slobodno, piše Euronews.

U Ujedinjenom Kraljevstvu 128.000 radnih mjesta ostaje nepopunjeno. Restorani i hoteli susreću se sa velikim problemima kada je u pitanju pronalazak osoblja, međutim britanska se vlada dosad protivila dovođenju privremenih radnika iz inostranstva.

Portugal je, pak, među ispitanima najmanje pogođen nedostatkom osoblja, s 49 hiljada slobodnih radnih mjesta.

Iz Svjetskog vijeća za putovanja i turizam tvrde da postoje načini da se privuče više radnika.

To uključuje olakšavanje mobilnosti radnika s povoljnijom viznom politikom, omogućavanje fleksibilnog rada na daljinu, usvajanje inovativnih tehnoloških i digitalnih rješenja te ponudu obuke, programa edukacije i nadogradnje i pogodnosti za zaposlenike.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE