Nedim Hurem: Čestitka antifašistima i borcima za slobodu …

Svim antifašistima i borcima za slobodu čestitam 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana.

– Danas obilježavamo pobjedu nad fašizmom jer je 9. maja Njemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Više od 50 miliona ljudi koji su poginuli u borbi protiv fašizma prevelika je žrtva da bi bila ikada zaboravljena.

– Dan Evrope obilježava se kao dan sjećanja na deklaraciju francuskoga ministra vanjskih poslova Roberta Šumana (Schuman), jednog od pokretača europske integracije, iz 1950. godine, koja se smatra prvim službenim korakom u nastanku EU s idejom o novom obliku političke suradnje u Evropi koja bi rat između evropskih nacija učinila nezamislivim i nemogućim.

– “Zlatni ljiljan” je bilo najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Dodjeljivalo se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora.
Zbog toga svim nosiocima ovog priznanje upučujem najiskrenije čestitke. Poginulim vječni rahmet, a živima želim dobro zdravlje i dug život.

Uvjeren sam da ćemo zajedničkim naporima i dobrom voljom svih društvenih, političkih i ostalih faktora u zemlji uspjeti u narednom periodu postati dio Europske unije i time podići opće civilizacijske vrijednosti i standard života kakav zaslužuju građani BiH.

Vaš vijećnik Gradskog vijeća Visoko Nedim Hurem