“Nebeski nomad” – Knjiga o svim znanjima

Haris Sejdić


NEBESKI NOMAD – KNJIGA O SVIM ZNANJIMA


Imao sam posebnu čast da povremeno prisustvujem stvaranju i učestvujem u objavljivanju nove, nedavno i promovisane knjige Nebeski nomad našeg vrsnog i zacijelo ponajboljeg pjesnika Amira Brke. Nebeski nomad jest knjiga pjesama, tačnije soneta, koja u svojoj artikulaciji intertekstualno uključuje sva znanja svijeta i u referencama sadrži informacije o svemu što čovjek, tj. ljudska bića do sada znaju – od postanka svijeta, pa do danas. Čitajući Amirove nevjerovatne sonete, čitalac ima stalnu potrebu da konsultuje enciklopediju da bi mogao makar djelimično razumjeti o čemu pjesma suštinski govori.

Dakle, slobodno bih mogao kazati da se pjesme moraju polako iščitavati, jedna po jedna, analizirati, proučavati. U tom analiziranju, proučavanju i iščitavanju čitalac se susreće i sa antičkom mitologijom, sa različitim pojmovima iz abrahamskih religija o prirodi i značaju svijeta, raznim starim, drevnim, ali i novim običajima i praksama.

Amirovi soneti jesu intelektualni, ali oni se za prosječnog čitatelja ipak otvaraju i govore o sasvim običnim stvarima, svakodnevima i uobičajenim ritualima. Međutim, Amir to piše iz neke sasvim druge, nove i nama nepoznate dimenzije, tako da, kada čita i sonet koji govori o nečemu običnom, svakodnevnom, čitalac ostaje zatečen i zaprepašten pred načinom i umijećem, znanjem i majstorstvom riječi kojima je pjesma napisana, a njen predmetni svijet preoblikovan i pretočen u novostvorenu stvarnost.
Amirova poezija je duhovna, vjerska, ljubavna poezija. Istovremeno, ona je u svojoj rezignaciji na momente i zapitana nad vjerodostojnošću vjerskih datosti, povremeno je i mračna, a ponekad kao da njen glas dolazi iz onozemaljskih predjela. Ona je i veoma teška za čitanje, ali (moram ovdje podvući ovo ali) nakon pomnog iščitavanja te “teške” poezije ostajete, blago rečeno, začuđeni koliko je ona, zapravo, jednostavna i lagana, koliko je ljudska, i svaki put je tako. To je, u stvari, jedno putovanje, intelektulano i duhovno uzdizanje i napredovanje u svakom smislu. Kako prolazite, putujete kroz knjigu, vi tek nekada na kraju, nakon višestrukog vraćanja na početak, shvatite koliko ste novoga naučili, saznali, tačnije: koliko ste stepenica naviše u znanju u odnosu na stanje prije čitanja Nebeskog nomada.

visoko.ba