NBA: Visočanin Nedim Buza na meti New Orleans Pelicansa

U pripremi za ovogodišnji draft analiza američkih stručnjaka potvrdila da bi Nedim trebao biti izabran u drugoj rundi drafta.

1641

Američki specijalizirani košarkaški portal NBADraft.net najavljuje da će jedan od najboljih mladih europskih igrača, Nedim Buza, biti izabran na ovogodišnjem draftu NBA lige. Draft će se održati 25. juna u New Yorku, odnosno, u dvorani Barclays, dvorani Teletovićevih Brooklyn Netsa.

Druga runda

Čak se precizira da bi dvadesetogodišnje bh. krilo na 56. poziciji druge runde mogla uzeti ekipa New Orleans Pelicans.

nedim buza

Koliko su ove prognoze tačne, odnosno, da li bi se Buza mogao već ovog ljeta odlučiti na američku avanturu, pitali smo Nermina Selimovića, direktora sarajevskih Sparsa, kluba u kojem je Nedim već godinama jedan od glavnih igrača.

– Prema informacijama koje su nam prenijeli ljudi koji su dobro upućeni u zbivanja u NBA ligi, velike su šanse da Buza bude izabran barem u drugoj rundi drafta. No, čak i ako se to desi, sumnjam da će odmah ići u Ameriku. Mnogo je vjerovatnije da će potpisati za neki od boljih klubova u Europi, pa nakon godinu-dvije otići u NBA ligu, odnosno, u tim koji ga izabere na draftu – ističe Selimović.

Buza, koji je još prije tri godine debitirao za našu seniorsku reprezentaciju, a nastupao je s velikim uspjehom i za mlađe bh. selekcije, nedavno se američkim skautima predstavio u odličnom svjetlu, na revijalnom susretu “Nike Hoop Summit”, u Portlandu. Nedim je bio član selekcije Svijeta, u duelu sa domaćinom, mladom reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država.

buza draft

Na krajnjoj listi igrača prijavljenih za ovogodišnji NBA draft, prema pisanju ove stranice, rangiran je kao 64. najbolji igrač svijeta, od ukupno 100 njih.

Selimović dodaje da su, pored Buze, na meti inozemnih klubova još dvojica prvotimaca Sparsa, pobjednika prvog dijela prvenstva BiH i polufinaliste play-offa, a to su slovenski playmaker, Aleksej Nikolič i bh. krilni centar, Stefan Glogovac.

 

Komentari

komentara