SportNogometNavijačima u Grčkoj će biti potrebni mobilni telefoni da kupe karte

Navijačima u Grčkoj će biti potrebni mobilni telefoni da kupe karte

Fudbalski navijači u Grčkoj moraće ubuduće da koriste državnu aplikaciju za digitalnu identifikaciju na svojim mobilnim telefonima da bi kupili ulaznice za utakmice. To je jedna od mjera za suzbijanje nasilja u sportu koje je primoralo fudbalske klubove da zatvore stadione za navijače na dva mjeseca, do 12. februara.

To je naređeno pošto je prošlog mjeseca umro policajac koji je tokom navijačkih nereda u Atini pogođen bakljom. Grčki ministar sporta trebalo bi da danas u Skupštini Grčke predstavi detalje novih pravila prodaje ulaznica.

Druge mjere koje planira Vlada su mandatna zabrana dolaska konkretnih navijača poslije nasilnih incidenata, obavezno postavljanje kamera za nadzor na stadionima i nacionalni registar članova klubova fudbalskih navijača.

“Do sada nismo uspjeli da uradimo ono što je očigledano – da identifikujemo ljude koji ulaze na stadion. Uz pomoć mobilnog telefona, lična karta osobe se može automatski unakrsno provjeriti sa kartom. Niko bez mobilnog telefona neće ući na stadion”, rekao je ministar za državnu televiziju tokom vikenda.

Vladini zvaničnici kažu da će novi sistem ulaznica ličiti na elektronske karte za ukrcavanje koje se koriste na aerodromima. Državna digitalna ID aplikacija za mobilne telefone radi u Grčkoj od 2022. godine.

Federalna.ba / Beta.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE