NaslovnicaSportNogometNavijači podr...

Navijači podržali ideju da FIFA isplati odštetu radnicima u Kataru

Većina nogometnih navijača koji će pratiti Svjetsko prvenstvo u Kataru zalaže se za to da FIFA isplati naknadu radnicima “koji su patili” tijekom izgradnje stadiona, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja kojeg je obavila nevladina organizacija Amnesty International.

Nevladine organizacije redovito osuđuju Katar zbog odnosa prema stotinama tisuća radnika koji su došli iz Azije, posebno na glavnim gradilištima povezanima sa Svjetskom prvenstvom. katar i FIFA inzistiraju da su postigli napredak po tom pitanju.

Ova anketa YouGov-a provedena je među 17.000 odraslih osoba u 15 zemalja (u Europi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Argentini, Maroku i Keniji) za Amnesty International koji je u svibnju tražio od FIFA-e da plati odštetu radnicima koji su radili na stadionima u Kataru.

Sedamdeset i tri posto ispitanika izjasnilo se da “snažno podržava” ili je “sklono podržavati” da FIFA dio svojih prihoda upotrijebi za obeštećenje radnika čija su prava povrijeđena prilikom izgradnje infrastrukture potrebne za SP.

Od ispitanika koji kažu da će pogledati barem jednu utakmicu, njih 84 posto podržava ovaj prijedlog.

Deset posto ispitanika “protivi se” ili se “jako protivi” bilo kakvoj naknadi, dok 17 posto kaže da je neodlučno.

– Fifa još uvijek ima vremena učiniti pravu stvar, rekao je Steve Cockburn, voditelj socijalne i ekonomske pravde u Amnestyju. – Navijači ne žele Svjetsko prvenstvo uprljano kršenjem ljudskih prava.

U priopćenju za javnost FIFA je objavila da “prima na znanje” rezultate ove ankete i inzistira na “mjerama koje su (ona) i njezini partneri u Kataru poduzeli posljednjih godina kako bi zaštitili radnike”.

Hrt.hr / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.