ZanimljivostiNaučnici su odštampali prve 3D folikule dlake što pobuđuje nadu za "lijek"...

Naučnici su odštampali prve 3D folikule dlake što pobuđuje nadu za “lijek” protiv ćelavosti

Naučnici su odštampali prve 3D folikule dlake što pobuđuje nadu u “lijek” protiv ćelavosti.

Istraživači u SAD-u su prvi put štampali 3D folikule dlake u tkivu ljudske kože. Ovo je veliki korak naprijed, a također i poticaj za testiranje lijekova i presađivanje kože.

Dr. Pankaj Karande, vanredni profesor hemijskog i biološkog inženjerstva koji je vodio studiju, rekao je: “Naš rad je dokaz koncepta da se strukture folikula dlake mogu kreirati na veoma precizan, ponovljiv način korištenjem 3D bioprintinga.”

Ova vrsta automatiziranog procesa je potrebna kako bi se omogućila buduća bioproizvodnja kože. Rekonstrukcija folikula dlake korištenjem ljudskih ćelija je izazov.

“Neke studije su pokazale da ako se ove ćelije uzgajaju u trodimenzionalnom okruženju, one potencijalno mogu proizvesti nove folikule dlake, a naša studija se zasniva na ovom radu”, dodaje.

Folikuli dlake pomažu u održavanju vlage, regulišu tjelesnu temperaturu i čuvaju matične ćelije koje pomažu koži da zacijeli kada je povrijeđena.

Tim na Politehničkom institutu Rensselaer u New Yorku želio je pronaći način da stvori kožu koja nosi folikule koristeći tehnike 3D štampanja na ćelijskom nivou.

Dozvolili su uzorcima kože i ćelija folikula da se podijele i umnože u laboratoriji dok ne budu imali dovoljno za štampanje. Svaki tip je zatim pomiješan s proteinima i drugim materijalima kako bi se stvorilo “biomastilo”.

Koža je zatim štampana, sloj po sloj, veoma tankom iglom, dok su također napravljeni kanali za taloženje ćelija kose. Trenutni životni vijek ovih tkiva je dvije do tri nedjelje, što nije dovoljno vremena da se dlaka razvije.

Međutim, istraživači se nadaju da će produžiti ovaj period, omogućavajući folikulu da dalje sazrije i na kraju izraste dlaka.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE