NaslovnicaPreporukaNaučnici sruš...

Naučnici srušili rekord oslobađanjem trajne fuzijske energije od 59 megadžula

Tim od 4800 istraživača iz cijele Evrope, okupljeni u konzorciju EUROfusion, postavili su novi rekord oslobađanjem trajne fuzijske energije od nevjerojatnih 59 megadžula.

To postignuće na JET-u (Zajedničkom evropskom torusu – Joint European Torus), najvećem i najmoćnijem operativnom tokamaku na svijetu, demonstracija je punog potencijala fuzije u isporuci sigurne, održive i niskougljične energije. EUROfusion finansira Evropska komisija.

U fuziji kao izvoru energije, ključan je korak naučiti kako stvoriti i kontrolirati visokoenergetske plazme. Za to naučnicima služe i eksperimenti koji se provode na uređajima poput JET-a, smještena u Upravi za nuklearnu energiju Ujedinjenog Kraljevstva.

Taj uređaj postiže temperature i do 10 puta veće od onih u središtu Sunca i ključna je ispitna stanica za početak rada Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), jednog od najvećih kolaborativnih naučnih projekata u historiji. On se gradi na jugu Francuske, uz potporu sedam članica – Kine, Evropske unije, Indije, Japana, Južne Koreje, Rusije i SAD-a.

“U rekordnom snimku, fuzijske reakcije u JET-u oslobodile su ukupno 59 megadžula energije u obliku topline i to tokom pet sekundi ‘pulsa’ plazme, što su dvostruko veće vrijednosti od rekordnih postavljenih 1997. godine”, objašnjava voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti u sklopu konzorcija EUROfusion Tonči Tadić, ujedno i koordinator Vijeća evropskog projekta DONES-PreP.

Ovi su rezultati potvrda da će ITER također izvrsno raditi, kazao je.

Voditelj programa EUROfusion Tony Donné rekao je da rekord koji je postavljen, ali što je još važnije, sve ono što je s njime naučeno, u potpunosti ide u korist predviđanja te pokazuje da su naučnici na pravom putu u stvaranju globalne budućnosti temeljene na fuzijskoj energiji.

“Ako možemo održati fuziju pet sekundi, možemo i pet minuta, a zatim to možemo podići i na pet dana, dok povećavamo kapacitete uređaja koje ćemo koristiti. Ovo je veliki trenutak za svakoga od nas i cijelu fuzijsku zajednicu. Ono što je najvažnije, operativno iskustvo koje smo stekli u realnim uslovima daje nam veliko samopouzdanje za sljedeću fazu eksperimenata na ITER-u i evropskoj demonstracijskoj elektrani DEMO, koja je dizajnirana tako da plasira električnu energiju u mrežu”, rekao je Donné.

Generalni direktor ITER-a Bernard Bigot rekao da je trajni puls fuzije deuterij-tricij na toj razini energije, a riječ je skoro o industrijskim razmjerima, velika potvrda svima uključenima u globalnu potragu za fuzijom.

“Rezultati s JET-a izuzetno su važni za ITER jer potvrđuju da smo na pravom putu prema demonstriranju pune snage i potencijala fuzijske energije”, kazao je.

S obzirom na to da konstantno rastu pritisci za održivim rješavanjem negativnih učinaka klimatskih promjena dekarbonizacijom energetskog sistema, uspjeh fuzijskih stručnjaka predstavlja veliki korak naprijed u realizaciji fuzije kao sigurnog, učinkovitog i niskougljičnog načina rješavanja globalne energetske krize.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.