Naučnici pronašli “preveliku” planetu, njeno postojanje zasada neobjašnjivo

603
Parkes, jedan od teleskopa korištenih pri istraživanju

Još jedna egzoplaneta otkrivena je na udaljenosti od 500 svjetlosnih godina od Zemlje, a naučnici su zapanjeni njenom veličinom.

Planeta HATS-6b je gasoviti div i jednostavno je „prevelika“ za svoju matičnu zvijezdu oko koje se okreće u maloj orbiti gdje joj je za jedan krug potrebno svega 3,3 zemaljska dana.

“Planeta je vjerovatno nastala daleko od matične zvijezde, ali je na neki način migrirala i približila se. Nama još uvijek nije jasno kako se to desilo” – rekao je George Zhou sa Odsjeka za astronomiju i astrofiziku, sa nacionalnog Univerziteta Australije.

Astronomi znaju se planete formiraju od diska materije, koji se formira oko novonastale zvijezde. Također, smatra se kako se oko malih zvijezda formiraju jednako male planete, zbog manja “iskoristivog materijala”. Naučnici postavljaju pitanje kako je onda moguće da se velika planeta formira oko relativno male zvijezde HATS-6?

“Postojanje planete HATS-6b predstavlja izazov za naučnike u pogledu teorije o nastanku tih nebeskih tijela. Sada moramo objasniti zašto se velike planete rijetko formiraju oko malih zvijezda, sa tim da se ponekad to pravilo ‘prekrši'” – rekao je Zhou.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.