Žene koje redovno jedu narandže, grejpfrut i limun imaju 20 posto manji rizik da dožive moždani udar, pokazuju istraživanja britanskih naučnika.
Isti je efekat i ukoliko piju svježe cijeđene sokove od citrusnog voća.
“Ključ je u flavonoidima, prirodnim antioksidansima i antizapaljenskim činiocima koji snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola. Na taj način pomažu arterijama”, objašnjava doktor Odin Kasidi, vođa istraživačkog tima.
Istraživanje ima za cilj da objasni vezu koja vlada među flavonoidima iz određenog južnog voća i ženskog mozga. Iako su i druge namirnice bogate flavonoidima, naročito crno vino, njihova blagodet se ne ispoljava u tolikoj mjeri.
Zapravo, pojačan unos ovih jedinjenja iz svih namirnica, osim južnog voća, nije u tolikoj mjeri doveo do smanjenja rizika od moždanog udara, zato je ovo istraživanje veoma važno.
Britanski ljekari savjetuju žene da preventivno konzumiraju što više narandže i grejpfruta, a limuna onoliko koliko im prija za želudac, naročito ako imaju predispozicije za moždani udar.
radiosarajevo.ba/visoko.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.