ZanimljivostiNaučnici otkrili prvu toplokrvnu ribu

Naučnici otkrili prvu toplokrvnu ribu

Ribe su uglavnom hladnokrvne ili ektodermne životinje, ali tim istraživača američke Nacionalne okeanske i atmosferske službe (NOAA) otkrio je potpuno toplokrvnu ribu.
A prema studiji predstavljenoj u četvrtak u časopisu “Science”, riječ je o mesečevoj ribi ili opah (Lampris guttatus) koja neprestanim pomjeranjem peraja stvara toplotu koju zadržava u škrgama. Za razliku od drugih riba, tijelom mjesečeve ribe, uključujući srce, kruži topla krv, što pospješuje njene opšte sposobnosti.

Do ovih rezultata naučnici su došli zahvaljujući uređajima za merenje temperature koje su u kalifornijskim vodama postavili na neke mjesečeve ribe.

Riba Opah živi u Sjevernom Atlantiku, Severnom moru i u Sredozemnom moru, hraneći se ribama i lignjama. Tamno narandžaste je boje s bijelim tačkama i jarko crvenim perajima. Odrasle jedinke teže preko 70 kilograma i veličine su automobilske gume.
Opah održava prosječnu temperaturu tijela od 4 do 5 Celzijusovih stepeni, što povećava njenu efikaksnost u lovu u hladnim morskim dubinama. Jer, stvorenja koja žive na dubinama većim od 200 metara se sporo kreću, čuvajući energiju, dok je mesečeva riba brža, pa samim tim i opasnija grabljivica.

Na primer, tuna i neke vrste morskih pasa mogu ugrejati određene delove tela ( ali ne i cijelo telo) poput plivajućih mišića, mozga i očiju da uspešnije traže hranu u hladnim dubinama ali se moraju s vremena na vrijeme vratiti na površinu da bi zaštitili vitalne unutarnje organe od efekata hladnoće.

“Potpuna toplokrvnost čini ovu ribu efikasnijim predatorom koji brže pliva i brže reaguje, i vidi mnogo bolje”, objasnio je dr Nikolas Vegner, autor studije objavljene u časopisu “Science”.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE