NaslovnicaPreporukaNaučnici otkr...

Naučnici otkrili najveću bakteriju na svijetu

Naučnici su otkrili najveću bakteriju na svijetu koja se može vidjeti golim okom u karibskoj močvari u kojoj raste drvo mangrova, objavljeno je danas u časopisu Science. Duguljasta bijela bakterija (filamentoznog oblika) je otprilike veličine ljudske trepavice što je čini najvećom bakterijom poznatom do sada, rekao je morski biolog iz Nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley i koautor rada u kome je objavljeno otkriće, Jean-Marie Volland.

Koautor i biolog Univerziteta Francuske Zapadne Indije i Gvajane Olivier Gros pronašao je 2009. godine prvi primjerak ove bakterije čije su stanište potopljeni listovi drveta mangrova koja rastu na arhipelagu Gvadalupa.

Bakterija koja je dugačka nešto više od 0,9 centimetara nazvana je Thiomargarita magnifica ili “veličanstveni sumporni biser”.

Gros nije odmah znao da je organizam koji je pronašao bakterija zbog njene iznenađujuće veličine. Tek kasnija genetska analiza otkrila je da je organizam jedna bakterijska ćelija. On je bakteriju pronašao i pričvršćenu na školjkama ostriga, kamenju i staklenim bocama u močvari.

Naučnici još nisu uspjeli da bakteriju uzgajaju u laboratoriji, ali istraživači kažu da njene ćelije imaju strukturu koja nije uobičajena za bakterije. Ključna razlika je njen veliki centralni odjeljak ili vakuola, koji omogućava da se neke ćelijske funkcije obave u tom ograničenom prostoru umjesto kroz cijelu ćeliju.

Naučnici nisu sigurni zašto je bakterija tako velika, ali Voland pretpostavlja da bi to mogla biti njena adaptacija koja joj omogućava da je ne pojedu manji organizmi.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.