NaslovnicaZanimljivostiNaučnici mapi...

Naučnici mapirali 500 miliona veza u malom dijelu mišijeg mozga

Naučnici s Medicinskog koledža Baylor i Univerziteta Princeton su napravili najveći 3D dijagram mišijeg mozga, koji je veoma sličan ljudskom, u nadi da će naučiti o principima mozda koji bi bili od pomoći u razvoju vještačke inteligencije.

Mapa na fotografiji prikazuje strukture i veze oko 200.000 moždanih ćelija i gotovo 500 miliona sinapsi, koje su skirvene u jednom kubnom milimetru mišijeg mozka veličine zrna pijeska.

Set podataka je unikatan jer uključuje snimke obrasca aktivnosti izazvanih raznim složenim vizuelnim podražajima, od YouTube snimaka do holivudskih filmova, za oko 75.000 moždanih ćelija u istom volumenu mozga koji je korišten za kreiranje mape povezivanja. Mapa i podaci su sada dostupni javnosti.

Za kreiranje mape bilo je potrebno pet godina i to u tri različite faze. Istraživači su se fokusirali na vizuelni enokorteks, područje mozga ključno za vizuelnu percepciju. Istraživači su prikupili podatke mjerenja tipične aktivnosti mišijeg mozga dok je još bio živ u prvoj fazi, a nastalo je više od 70.000 fotografija aktivnih moždanih ćelija.

Nakon toga su naučnici izrezali mali dio mozga i presjekli ga na više od 25.000 ultra tankih dijelova, a potom su napravili više od 150 miliona fotografija visoke rezolucije pomoću elektronskog mikroskopa.

Istraživanje je dio programa Machine Intelligence from Cortical Networks, čiji je cilj unaprijediti algoritme za mašinsko učenje i vještačku inteligenciju reverzibilnim inžinjeringom moždane kore, koja je odgovorna za više funkcije kod sisrara kao što su planiranje i zaključivanje.

Mapa će biti neprocjenjiva za neuronaučnike koji žele ustanoviti kako mozak obrađuje informacije zajedno sa neokortikalnim krugovima, kao i za istraživače koji pokušavaju otkriti kako liječiti moždane bolesti koje uključuju neispravne veze ili konekcije.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.