NaslovnicaZanimljivostiNaučnici diza...

Naučnici dizajnirali svjetleće maske koje detektuju koronavirus

Naučnici iz Japana tvrde da su im antitijela nojeva omogućila da dizajniraju svjetleće maske, koje pomažu da se utvrdi da li je osoba zaražena koronavirusom.

Neobičnu metodu otkrivanja koronavirusa razvio je tim s Univerziteta Kyoto.

Naučnici su nojevima ubrizgali neaktivni i bezopasni oblik koronavirusa te su potom izvršili ekstrakciju antitijela na specijalni filter koji je postavljen u unutrašnjosti maske. Taj filter svijetli pod UV svjetlom kada je koronavirus prisutan.

Nakon praćenja 32 zaražene osobe u periodu od 10 dana, naučnici su ustanovili da su svijetlile sve maske koje su nosile zaražene osobe. Sjaj je slabio vremenom kako je virus slabio.

Predsjednik univerziteta i vođa projekta Yasuhiro Tsukamoto je rekao da je lično otkrio da je i sam zaražen koronavirusom nakon što je nosio jednu od eksperimentalnih maski.

Plan njegovog tima je da obavi eksperiment sa 150 učesnika te da dobije dozvolu vlade da prodaje maske naredne godine.

“Možemo masovno proizvoditi antitijela nojeva po niskoj cijeni. U budućnosti želimo ovo pretvoriti u lagano sredstvo za testiranje koje svako može koristiti”, poručio je Tsukamoto.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.