SvijetRegijaNATO zabrinut stanjem na Zapadnom Balkanu, šalje dodatne vojnike

NATO zabrinut stanjem na Zapadnom Balkanu, šalje dodatne vojnike

Aktualni sigurnosni izazovi, rat u Ukrajini i sukob na Bliskom istoku – teme su dvodnevnoga NATO samita. A NATO je zabrinut stanjem na Zapadnom Balkanu. Zato smo i jedna od glavnih tema. Samit nije ni počeo, a Alijansa već najavljuje povećanje broja vojnika. Glavni tajnik Jens Stoltenberg pojašnjava i zašto:

„Vidjeli smo ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova, secesionističku i retoriku podjele u Bosni i Hercegovini, te maligne pokušaje izazivanja razdora, uključujući iz Rusije. Zajedno s visokim predstavnikom EU ćemo razgovarat o načinima za stabilnosti u regiji. NATO je već povećao nazočnost na Kosovu za dodatnih tisuću vojnika. Razmatramo i trajnije povećanje naše nazočnosti. Beograd i Priština se moraju vratiti dijalogu pod okriljem EU. Stabilnost zavisi od toga da sve strane odaberu dijalog i diplomaciju, umjesto sukoba i haosa.“

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE