NaslovnicaZDKSportNastup na zen...

Nastup na zeničkom mitingu dodatni stimulans za bh. olimpijce Tuku i Pezera

Organizatori 12. međunarodnog atletskog mitinga “Zenica 2021”, koji će na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” biti održan u subotu, 17. jula, do sada su zaprimili prijave 136 atletičara i atletičarke iz deset država – istakao je danas na pres-konferenciji direktor mitinga Aziz Kevelj.

Ukupni nagradni fond ovogodišnjeg mitinga, istakao je Kevelj, iznosi 6.700 eura, a dodatih 500 eura za ostvareni najvredniji rezultat mitinga, osigurao je predsjednik Atletskog saveza Bosne i Hercegovine te predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg mitinga Suad Kaknjo.

-Atletski miting bit će otvoren za publiku i to je, dakle, još jedan korak naprijed u odnosu na 2020. godinu. Ono što je naše posebno zadovoljstvo, učestvuju i naši olimpijici i ovo je za njih zadnje pripremno takmičenje prije OI. Drago nam je da su naši olimpijci tako postavili stvari, jer su nas i Tuka i Pezer, zamolili da ovo, u njihovom rodnom gradu, bude zadnji pripremni nastup za Olimpijske igre. Mi smo im tu želju i ispunili. Nadam se da će to imati i pozitivne psihološke efekte – podvukao je Kaknjo.

Uprkos pandemiji koronavirusa, naglasio je predsjednik AK Zenica Nedžad Heco, miting su održali i prošle godine.

-Nastavljamo tradiciju, mada miting neće biti na nivou koji je bio 2018. i 2019., ali će biti bolji nego prošle. Naravno, nadamo se, da će biti slabiji nego 2022. godine, kada će se vjerovatno ova pošast pandemije završiti – istakao je Heco, koji je napomenuo da će i ovogodišnji miting, sa stanovišta organizacije, biti na nivou dosadašnjih manifestacija.

Kevelj je napomenuo kako će prijave primati još i sutra, ali da će, ako se pojavi neko ‘veliko ime’, neće odbiti prijave koje će im stići i u srijedu, 14. jula. Listu učesnika za sada čine predstavnici Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Grčke, Mađarske, Ukrajine, Kuvajta i BiH.

-Vjerovatno će biti još prijava. Što se tiče favorita, na 800 metara to su naš Amel Tuka i Yevsen Hutsol iz Ukrajine. Iskren da bude, Abedin Mujezinović je tu, ali se još nije zvanično prijavio. Naravno da je, poslije Tuke, on favorit, ali vidjet ćemo šta će biti. U kugli je favorit naš Mesud Pezer, zatim Asmir Kolašinac iz Srbije. U razgovorima smo s Arminom Sinančevićem iz Srbije, koji je tu, u Zenici. Nadam se da će i on učestvovati – kazao je Kevelj.

Srbijanac Vedran Samac iz Srbije, napominje, dolazi s najboljim rezultatom u bacanju koplja pa će se borba za prvo mjesto u toj discipline voditi između njega i bh. rekordera Dejana Mileusnića.

Zbog povrede ove godine neće nastupiti Sarajlija Kemal Mešić u bacanju kugle, a neizvjestan je i nastup veterana Hamze Alića (42,5 godine), koji nije potpuno sanirao povredu.

Šest najvrednijih rezultata po IAAF tablicama bit će nagrađeno iznosima od 100 do 700 eura, a takmičari koji se plasiraju među prva tri mjesta po disciplinama, kojih ima ukupno 15, bit će nagrađeni sa 150, 100 i 50 eura.

U konkurenciji muškaraca bit će održano osam disciplina (100 m, 800 m, 3.000 m, skok u vis, skok u dalj, bacanje kugle, diska i koplja), dok će u konkurenciji žena biti održano sedam disciplina (100 m prepone, 100 m, 400 m, 1.500 m, skok u dalj, bacanje kladiva i diska).

Van oficijelnog programa mitinga bit će održane trke na 200 metara za juniore te na 300 metara za djevojčice starosti 2009. godište i mlađe.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.