Lokalne TemeNastavljeni radovi na privremenoj konzervaciji i evidentiranju stećaka na nekropoli Devetak u...

Nastavljeni radovi na privremenoj konzervaciji i evidentiranju stećaka na nekropoli Devetak u Ratkovcima

Protekle sedmice nastavljeni su radovi na privremenoj konzervaciji i evidentiranju stećaka na nekropoli Devetak u Ratkovcima. Nakon preliminarne procjene da bi se na lokalitetu moglo nalaziti oko 25 stećaka, terenskim istraživanjem utvrđeno je da se radi ipak o dosta većoj nekropoli. Nakon uklanjanja vegetacijskog pokrova i površinskog sloja humusa, evidentirano je ukupno 50 stećaka. Time se nekropola Devetak svrstala među 3 najveće nekropole na području Visokog (Gorani 73, Krečana-Tušnjići 66). Tipološki za sada su obrađena 33 stećka, a najveći broj pripada tipu sanduka (28 stećaka – 84%). Četiri stećka pripadaju tipu ploča (12%) dok je jedan stećak tipološki neodređen usljed visokog stepena oštećenosti.

Svi stećci su u manjoj ili većoj mjeri utonuli u zemlju, dislocirani iz svoje originalne pozicije kroz prirodni proces erozije i slijeganja tla s manjim ili većim oštećenjima nastalim višestoljetnim habanjem i izloženosti atmosferilijama. Svi stećci su izrađeni od konglomerata osim nekoliko komada isklesanih od mehkog kamena pješčara. Stećci ne slijede jedinstvenu orijentaciju nego prate prirodnu polukružnu konfiguraciju terena javljajući se položeni u različitim smjerovima (SZ-JI, S-J, SI-JZ). Svi stećci su bez ukrasa i natpisa.

“Nekropola Devetak, kao i njoj susjedna manja nekropola Luka koja broji 5 stećaka, ne spominju se ni u jednom od ranijih relevantnih historiografskih izdanja (Bešlagić 1967; Anđelić 1984; Arheološki leksikon, Tom III, 1988). Informacije o postojanju nekropola stećaka u Ratkovcima dobili smo od gdina Eldima Džafića, a posebnu zahvalnost dugujemo i gospodinu Edhemu Smajiću koji se pokazao kao vrlo ljubazan i susretljiv domaćin te omogućio sprovođenje aktivnosti na nekropoli Devetak u okviru svog privatnog zemljišta”, istakli su iz Zavičajnog muzeja Visoko.

U narednim danima planiran je dovršetak radova na nekropoli Devetak, kada se očekuje definisanje konačnog broja stećaka kao i utvrđivanje njihove tipologije. Nakon toga slijedi skiciranje nekropole te geodetsko snimanje za potrebe izrade informacione table.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE