NaslovnicaBiHNastavljena a...

Nastavljena agonija u Ilijašu: Ponovo se broje glasovi iz sedam vreća, posmatrači nadgledaju

Ispred zgrade Općine Ilijaš opet su se okupili građani s kojima je i kandidat NiP-a za načelnika Amar Dovadžija koji je za Klix.ba kazao da je Općinska izborna komisija uz prisustvo dva posmatrača ove stranke počela prebrojavati glasove.

Važno je istaći da je Dovadžija ranije tražio da se prebroje svi glasovi, međutim, iz nadležnih komisija su insistirali da se prebroje samo oni u sedam vreća, od kojih se u šest nalaze glasovi s biračkih mjesta u kojima je Dovadžija pobijedio.

Kako nam je kazao Dovadžija, Općinska izborna komisija je dobila saglasnost od Centralne izborne komisije (CIK) da otvori navedenih sedam vreća, kako je i očekivao da će biti, uz odbijanje njegovog zahtjeva da se prebroje svi glasovi, i trenutno su prebrojani glasovi iz tri vreće s tri biračka mjesta.

“Tu je pronađen jedan nevažeći listić Stranke demokratske akcije (SDA), ostalo je sve bilo korektno. Iako nije bilo zabilješki ni prigovora ni sa jednog od 32 biračka mjesta, ipak je Općinska izborna komisija tražila iz nekog razloga saglasnost CIK-a da otvori vreće i danas su počeli brojati glasove. Naši sugrađani su i danas tu s nama”, kazao je Dovadžija.

Naime, u Općini Ilijaš se vodi velika borba između kandidata NiP-a Amara Dovadžije i dosadašnjeg načelnika Akifa Fazlića iz SDA i rezultati su se mijenjali iz sata u sat.

Ipak, uslijedile su sumnje na mogućnost manipulacije glasovima nakon što je Fazlić preuzeo vodstvo za svega nekoliko glasova nad Dovadžijom, zbog čega su simpatizeri NiP-a odlučili spriječiti zloupotrebe i tražiti od općinskih komisija da pravilno utvrde rezultate izbora kako bi mogli biti ažurirani na stranici CIK-a.

“Sve malverzacije koje su bile na dan izbora smo uspjeli spriječiti onoliko koliko smo mogli. Oko 700 nevažećih listića je bilo na 7.000 unesenih glasova. Svi znaju da sam ja pobjednik u Ilijašu, tu potvrdu sam dobio u noći kad su se održavali izbori, iz općine su me nazvali oko 21:00 sati i saopćili mi to. Međutim, presjednik Općinske izborne komisije, inače bliži rođak bivšeg načelnika Fazlića, je podlegao pritisku vladajuće strukture u Ilijašu i pokušali su izvršiti malverzaciju. Iako su na svakom biračkom mjestu bila po dva posmatrača iz svake stranke i samo jedan iz NiP-a i ni na jednom nije zabilježeno nikakvih prigovora, ne znam zbog čega se onda odugovlači proglašenje pobjednika. Završene su i veće općine u Sarajevu i ne mogu vjerovati da u Ilijašu, gdje je na izbore izašlo oko 10.000 ljudi i biralo se između dva kandidata, još nema zvanične potvrde”, dodao je.

Dovadžija je ispričao i to da su po dobijanju rezultata u noći izbora kandidati stigli u izborni štab NiP-a i poslali posmatrača u zgradu Općine Ilijaš, koji je ranijim dolaskom uspio spriječiti člana izvršnog odbora SDA da uđe u općinsku zgradu i dođe do izborne komisije.

“To je nama automatski dalo sumnju u mogućnost manipulacije glasovima i od nedjelje navečer mi smo ispred općine, naši akreditovani posmatrači su tu i želimo sačuvati našu volju građana i ono za šta su se izjasnili”, poručio je na kraju Dovadžija.
Prijavi grešku

visoko.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.