BiHNastavljen negativan trend iseljavanja

Nastavljen negativan trend iseljavanja

Naša zemlja ruši neslavne rekorde kada je riječ o iseljavanju. Prema posljednjim podacima, nalazimo se na prvom mjestu svjetskih zemalja s najvećim godišnjim smanjenjem broja stanovnika.

Samo u posljednjih devet godina, BiH je napustilo gotovo pola miliona građana.

Pitanje je da li će posljednje obaranje rekorda napokon podstaći nadležne da ponude bolji standard života i daju razlog građanima da ostanu živjeti i raditi u BiH.

“Nema gotovo grada ni mjesta da nisu ljudi odlazili i odlaze. Ono što nas zabrinjava i u ovoj 2022. godini, imamo oko 15.000 osoba koje su otišli iz dijela Posavine, iz Zapadne Hercegovine gdje su uslovi daleko bili bolji za život nego u drugim krajevima BiH”, ističe Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE