NaslovnicaBiHNaser Orić os...

Naser Orić ostaje još 14 dana u pritvoru

16:50 Prva osoba koja je razgovarala sa Naserom Orićem poslije hapšenja je advokat, specijalista za postupak ekstradicije Maitre Vido (Maytre Vidoz), koji sada radi zajedno sa advokatom Ginaelom Metroom (Guenael Mettraux). Vido važi za stručnjaka visokog ranga, a zajedno sa Metroom, u stalnom je kontaktu sa Orićevom braniteljicom, advokaticom Vasvijom Vidović.

Prema onome što nam je preneseno iz Švicarske, Vido je prenio Oriću koje je pravne korake Vidović poduzela da bi što prije bio oslobođen iz pritvora. Orić je saslušao tužioca i optužbe koje mu je predočio – navodni ratni zločin iz 1992. i 1993. godine. Sve su prilike da je riječ o identičnim optužbama koje su navedene u potjernici Srbije iz februara 2014. godine, a koju je Interpol izbrisao poslije intervencije Predsjedništva BiH i Ministarstva pravde BiH.

Vido i Metro su kod tužioca prigovorili zahtjevu za ekstradiciju i time je, kako je preneseno iz Ženeve, “počeo sudski i politički postupak”. Proceduralno, advokati imaju rok od 14 dana da podnesu pismeno izjašnjenje ovlaštenom ministarstvu – posebnom odjelu švicarskog ministarstva pravde – protiv Orićevog daljeg zadržavanja i ekstradicije. Ukoliko bude neophodno, taj rok može biti produžen.

Također, advokati su odmah tražili privremeno puštanje srebreničkog komandanta, ali su šanse za to vrlo male.

– Naš podnesak bit će na bazi zahtjeva da se odbije ekstradicija, a zasnivat ćemo ga na nevažnosti potjernice i nefer proceduri. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ta procedura bude okončana što je prije moguće – rekla je “Avazu” Vasvija Vidović, koja kooridinira rad advokatskog tima. Inače, Naseru Oriću još nije dozvoljeno da se javi porodici.

Vido je prenio da je komandant dobro. Kada ga je vidio bio je u majici i šorcu koje je nosio kada je uhapšen. A, kada mu je rekao da je došao razgovarati s njim po preporuci Vasvije Vidović, laknulo mu je i nasmijao se.

16:05 – Kako Avaz sazneje, Naser Orić ostat će zadržan 14 dana u ekstradicionom pritvoru, a do tada će njegova odbrana imati rok da prikupi svu dokumentaciju po kojoj on ne bi trebao biti isporučen Srbiji, koja je i raspisala potjernicu za njim. Ovo nam je potvrdio Ćamil Duraković koji se nalazi u Ženevi i koji je čekao da Orić bude saslušan pred nadležnim tužiocem.

14:35 Švicarski advokat Guenael Mettraux, koji zastupa ratnog komandanta Srebrenice u Ženevi, stupio je jutros u kontakt sa tužiocem, saznaje “Dnevni avaz”.  Odlučeno je da Orić u 15 sati bude izveden pred tužioca, gdje će mu biti saopćeno zbog čega je uhapšen i na osnovu kojih optužbi. Orić je uhapšen u srijedu na ulazu u Ženevu i pritvoren. Do danas nije bilo službenih izjava o njegovom hapšenju. Advokat Mettraux je u posljednjoj deceniji bio branitelj nekolicini visoko pozicioniranih vojnih i političkih lidera koji su bili optuženi za zločine po međunarodnom pravu, uključujući Sefera Halilovića, Antu Gotovinu i Ljubeta Boškoskog.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.