ZanimljivostiNauka i tehnologijaNASA zbog "anomalije" odgodila 14. let helikoptera Ingenuity na Marsu

NASA zbog “anomalije” odgodila 14. let helikoptera Ingenuity na Marsu

Američka svemirska agencija NASA je odlučila odgoditi 14. let svog helikoptera na Marsu te će on sačekati “mirniji period” i pokušati ponovo.

Ingenuity je već ispunio svoja očekivanja, a sada će pauzirati prije nego pokuša novi let. Helikopter je trebao kratko letjeti 18. septembra, ali se to nije dogodilo jer je “Ingenuity odlučio da ne poleti”.

Ipak, iz NASA-e tvrde da je dobro što Ingenuity nije poletio. Prilikom provjera koje prethode letu otkrivena je anomalija kod dva servo motora za kontrolu leta.

Otkazivanje leta znači da Ingenuity neće pokušati ponovo poletjeti do sredine oktobra, a razlog produženog odgađanja je solarna konjunkcija Marsa, odnosno vrijeme kada su Zemlja i Mars suprotno jedno od drugog dok je između njih Sunce. Takva situacija može uzrokovati probleme između Zemlje i robota na Crvenoj planeti i oko nje. NASA će stoga pauzirati slanje naredbi između 2. i 16. oktobra.

Ingenuity se sada suočava s izazovnim vremenom na Marsu zbog promjene godišnjih doba te mora napraviti određena prilagođavanja u svom letu zbog smanjenja gustoće atmosfere. Propeleri su uspješno prošli test brzog okretanja kako bi se provjerilo da li će moći kompenzirati promjene, a taj test je prošao sasvim dobro. Sljedeći korak je pokušaj da lebdi, ali se dogodila anomalija.

Ingenuityjev tim je naravio analize, koje su pokazale da neki dijelovi pokazuju znakove istrošenosti jer je helikopter letio mnogo više nego je prvobitno planirano. Ipak, za anomaliju postoji nekoliko mogućih objašnjenja.

Helikopter je već ranije prevazišao tehnički problem te je bio uspješan u izazovnim uvjetima na Marsu. Tim je optimističan da će tako biti i u budućnosti.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE