Naša riječ / Ugarak: Cilj nam je da svaka općina i grad u kantonu ima svoj dnevni centar

Izvor: Naša riječ – nasarijec.ba

Javna ustanova Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, na inicijativu direktorice i kantonalne zastupnice Meldine Ugarak, prezentirala je prošle sedmice u sali Gradskog vijeća Zenica svoje aktivnosti te buduće planove pred roditeljima, zastupnicima Skupštine ZDK i vijećnicima Gradskog vijeća Zenica.

– Naša je namjera da pružamo usluge koje zaokružuju i pokrivaju čitav životni vijek pojedinca, od rođenja pa do smrti te je dugoročni cilj da svaka lokalna zajednica ima svoj dnevni centar – poručila je direktorica Ugarak, koja je dodala kako su sve njihove aktivnosti besplatne za roditelje te djece i odrasle osobe, koje zaslužuju svaku pažnju zajednice.

Cilj je dnevni centar i integrativni vrtić u Zenici

Direktorica Ugarak je napomenula da je ustanova formirana 2014. godine te da trenutno ima samo tri dnevna centra, ali koji pokrivaju potrebe i susjednih općina. Tako centar Visoko pokriva potrebe korisnika iz Kaknja, Breze i Vareša; Tešanj pokriva općine Usora i Doboj Jug, a centar Maglaj/Žepče i općinu Zavidovići. Ustanova ima i podružnicu Zenica, koja djeluje u sklopu Dnevnog centra Visoko, ali je cilj da Zenica, u kojoj je i sjedište Ustanove, uskoro dobije vlastiti dnevni centar te integrativni vrtić. Ugarak je napomenula da već godinu dana vodi aktivnosti u tom pravcu.

-Za nas je neprocjenjiv angažman roditelja u Dnevnom centru u Zenici, gdje imamo 19 korisnika, koji su bukvalno smješteni u podrumu. To može biti samo privremeno, ali nikako trajno rješenje. Zato smo sa Gradom Zenica bili u pregovorima da se vrtić „Kanarinac“, u naselju Crkvice, dodijeli našoj ustanovi, da ga obnovimo i u njemu, u prizemlju, otvorimo integrativni vrtić, dok bi prostor na spratu koristila JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica- napomenula je direktorica Ugarak, koja je dodala kako je direktorica zeničkih vrtića Jasmina Gasal podržala takvu ideju.

-Međutim, poslije niza sastanaka i obećanja, nijedan povratni akt od Grada Zenica još nismo dobili- istakla je direktorica Ugarak. 

(kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju Naše riječi)