NaslovnicaLokalne TemeNaša Riječ: D...

Naša Riječ: Dan škole obilježen pod sloganom “Čovjek je čovjeku brat”

Franjevačka klasična gimnazija u Visokom je trodnevnom manifestacijom proslavila Dan škole, tačnije svoj ukupno 140. rođendan ili 122. otkako se ova školska ustanova nalazi u Visokom. Prema istorijskim podacima, u augustu 1882. godine prva skupina učenika došla je u Kreševo, tako da se početak postojanja Franjevačke klasične gimnazije uzima od te godine, a Gimnazija se 1900. godine prebacuje u Visoko, gdje i danas uspješno radi i na najbolji način edukuje budućnost ove zemlje. Nakon dvije godine i skromnijeg obilježavanja uslovljenog pandemijom koronavirusa, čelni ljudi ove jedinstvene školske ustanove u našoj zemlji ove godine su zajedno sa svojim učenicima pripremili bogat program kojim su željeli na najbolji mogući način obilježiti svoj dan.

Gimnazija od svog osnivanja širi mir i dobro, pružajući mladim ljudima čestit odgoj i temeljito obrazovanje. Ove godine se navršava i 30 godina od početka rata u BiH te odlaska učenika FKG-a u izbjeglištvo u Bašku Vodu. Učenici i profesori se sa zahvalnošću i pijatetom sjećaju svih onih koji su im tih godina izrazili solidarnost i podršku, kao i svih žrtava rata. Zato njegujući vrijednost i univerzalnost bratstva među ljudima, ovogodišnji Dan škole je proslavljen pod sloganom “Čovjek je čovjeku brat”.

“Ove godine se trudimo da gajimo kulturu sjećanja na ljude koji su ugradili sebe u dobrobit ove škole, ove zajednice, našega grada, naroda i domovine. Prisjećamo se posebno profesora čiji su životi opisani u literarnim portretima skupljenim u knjizi fra Stjepana Pavića, koji je bivši učenik, profesor i ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije. Također, tu je izložba zbirke portreta pokojnog Marija Mikulića, koji su ustvari donacija njegove porodice, na čemu smo im iznimno zahvalni. Trećim dijelom našeg obilježavanja Dana škola, nesvakidašnjom priredbom u Kulturnom centru Altindag-Visoko, koju smo željeli pokloniti ne samo učenicima i njihovim roditeljima nego i gradu Visokom, htjeli smo ovaj naš Dan škole ‘iznijeti’ u grad Visoko i da se na taj način se još više prožimati sa svojom sredinom”, rekao je ravnatelj/direktor FKG-a fra Ivan Nujić.

SJEĆANJE NA NEKADAŠNJE PROFESORE FKG-a

Program je započeo u srijedu, 20. aprila, promocijom knjige pod nazivom “Vjera, pamćenje, ljubav – Moji visočki profesori”, čiji je autor prof. fra Stjepan Pavić. Promotori knjige su bili fra Stjepan Lovrić, Ivan Lovrenović, dr. Enver Bektaš i dr. Azra Kadić, a u knjizi se govori o 15 pokojnih fratara, profesora i odgajitelja koji su radili u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom kroz 20. vijek, odnosno kroz školovanje i život fra Stjepana Pavića.

“Fra Stjepan Pavić jeste fratar i njega taj ‘fra’ duboko određuje, ali u isto vrijeme i isključivo prvo i najvažnije je Stjepan Pavić. Osoba, neponovljiv individualitet, pisac, osoba koja doživljava, osoba sa svojim unutrašnjim životom i karakterom, sa posebnom bojom svog emotivnog svijeta. Upravo tako se može okarakterizirati i autor, ali i njegova knjiga”, poručio je jedan od promotora Ivan Lovrenović.

Drugog dana obilježavanja Dana škole otvorena je izložba zbirke portreta iz opusa pokojnog Marija Mikulića. Tom prilikom predstavljeno je 25 njegovih radova, a o izložbi su govorili dr. fra Zvonko Miličić i dr. Ibrahim Krzović te prof. Bojana Mikulić.

“Izložbom smo htjeli da počastimo uspomenu na pokojnog Marija Mikulića, čovjeka koji je svojim očima i rukama, zagledan u ljepote ovoga svijeta, zagledan u lica i oči ljudi, tu ljepotu svijeta prenosio na svoja platna, a mi sa tih platna i dan danas prepoznajemo tu toplinu i dobrotu u njima”, rekao je na otvorenju izložbe fra Ivan Nujić.

“Prije otprilike pet godina, iz ateljea mog oca, kojeg sam ja naslijedila, ukradeno je 90 portreta. Nakon toga sam razmišljala kako da spasim ostatak slika koje su ostale u ateljeu te sam odlučila, a poznavajući fra Ivana Nujića, da dio tih slika poklonim upravo njemu i Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji. Smatrala sam, a to se i obistinilo, da će te slike imati veliko poštovanje, živjeti u ovom prostoru i da će učenici imati mogućnost da upoznaju ne samo mog oca nego i njegov veliki opus koji je ostavio iza sebe”, pojasnila je prof. Bojana Mikulić, inače kćerka pokojnog Marija Mikulića.

NASTUP HORA IZ NJEMAČKOG KOBLENZA

U petak, 22. aprila, održana je i završna manifestacija u Kulturnom centru Altindag u Visokom, odnosno koncert na kojem su nastupili hor Die Jungen Männer der Singschule Koblenz iz Njemačke, hor “Magnificat” iz Sarajeva, Mješoviti zbor FKG-a te Tamburaški sastav i Vokalno-instrumentalni sastav FKG-a. Također, dodijeljene su nagrade najboljim timovima u sportskim takmičenjima koja su održana tokom dana, a proglašeni su i najbolji radovi učenika na literarnom konkursu koji je bio otvoren za sve osnovne i srednje škole u BiH. Tako je u konkurenciji osnovaca za najbolji rad izabran rad učenice Ume Čizmić iz Osnovne škole “Ćazim Sijarić” Sarajevo, dok je u konkurenciji srednjoškolaca nagrađen Đorđe Kovačević iz Srednjoškolskog centra “Sveti Vasilije Ostroški” sa Sokoca.

Završnoj manifestaciji prisustvovao je i gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, koji je sa centralne bine uputio i poruku svim prisutnim.

“Poruka ‘Čovjek je čovjeku brat’ najbolje svjedoči ili opisuje upravo našeg fra Ivana Nujića. Ponosan sam i počašćen što sam bio u prilici prisustvovati ovom programu i što je FKG Visoko povodom Dana škole poklonila jedan ovakav koncert našem gradu, koji zaista dugo vremena nije bio izveden”.

PROGLAŠEN I UČENIK GENERACIJE

Ovu školsku godinu u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji nastavu pohađa ukupno 105 učenika, od kojih su 103 iz BiH i dvoje iz inostranstva. Među učenicima je i 33 maturanata te je završnica obilježavanja Dana škole iskorištena da se proglasi učenik generacije, a tu ponosnu titulu zasluženo je ponijela Anastasija Ferraby.

“Iznimna mi je čast biti učenica generacije FKG-a. Želim se zahvaliti profesorima koji su uložili četiri godine truda i vremena za nas, a osim što su nas naučili sve svoje predmete, naučili su nas kako misliti i kako razlučivati dobro od zloga. Zahvalila bih se i odgajateljima koji su u nas unijeli dobre i zdrave navike, koje ćemo nadam se koristiti tijekom našeg života. Oni su od nas napravili ljude. Posebno se želim zahvaliti svojoj obitelji, odnosno svojoj majci i sestri bliznakinji, koja također ove godine završava našu školu. Svoje kolege maturante želim ohrabriti i vjerujem da će svi oni uspjeti u svojim životima kao što su uspjeli završiti Franjevačku klasičnu gimnaziju. Ova škola je nas povezala tako da ćemo zauvijek biti obitelj i ja vas sve smatram svojom obitelji”, poručila je Anastasija Ferraby.

Visoko.co.ba/Naša Riječ

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.