NASA ponovo odgodila lansiranje svemirskog teleskopa James Webb

Američka svemirska agencija NASA se pripremala za lansiranje svemirskog teleskopa James Webb planirano za 31. oktobar, ali je ova misija ponovo odgođena.

Iako je došlo do promjene plana, na lansiranje se neće mnogo duže čekati, jer bi trebalo uslijediti nekoliko sedmica kasnije, u novembru ili decembru. Novi datum neće biti zvanično potvrđen do ljeta ili jeseni ove godine, a to ovisi o nekoliko faktora među kojima su transport teleskopa, priprema rakete i svemirske luke.

Nakon intenzivnog testiranja, NASA i kompanija Northrop Grumman su sve bliže utovaru teleskopa u transportni kontejner, a to bi se trebalo dogoditi krajem augusta. Nakon što teleskop stigne u svemirsku luku u Francuskoj Gvajani, bit će potrebno 55 dana priprema za lansiranje. To znači da se lansiranje može očekivati najranije sredinom novembra.

Također, postoji problem s raketom Ariane 5 koja će se koristiti za lansiranje teleskopa. Raketa nije letjela još od augusta prošle godine zbog problema koji je navodno riješen redizajnom. Testiranje je zakazano za juli i august kako bi se obavile potrebne provjere, a uvijek postoji mogućnost novih odgađanja.

U međuvremenu je i pandemija koronavirusa utjecala na operacije u svemirskoj luci. Vakcine nisu široko dostupne u Francuskoj Gvajani, a aktivnosti bi mogle biti ugrožene ukoliko dođe do značajnog širenja koronavirusa.

Podsjetimo, teleskop James Webb je trebao biti lansiran još 2007. godine.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.