NaslovnicaZanimljivostiNASA pokazala...

NASA pokazala raketu SLS, uskoro će biti spremna za lansiranje

Američka svemirska agencija NASA pokazala je svoju ogromnu raketu SLS koja će uskoro biti spremna za misiju na Mjesec.

Raketa SLS će biti postavljena na lansirnu rampu u Svemirskom centru Kennedy na Floridi, gdje će biti obavljeno testno odbrojavanje. Ukoliko sve prođe prema planu, raketa će biti zvanično proglašena spremnom za misiju u kojoj će se testna kapsula bez posade biti poslana na put oko Mjeseca. To bi se moglo dogoditi u narednih nekoliko mjeseci.

U NASA-i se nadaju da će pomoću SLS rakete poslati astronaute na Mjesec u drugoj polovini ovog desetljeća.

Raketa SLS izgleda kolosalno, visoka je 100 metara i dizajnirana da bude snažnija od Apollo Saturn raketa s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Imat će dovoljno potiska da pošalje astronaute daleko od Zemlje, ali i mnogo opreme i tereta potrebnog posadi kako bi mogla ostati u misiji duži vremenski period.

Ovo je debi za raketu SLS s obzirom na činjenicu da je javnost prvi put vidjela sve njene komponente potpuno sastavljene.

Raketa se transportuje polako i spojena je sa strukturom za podršku nazvanu Mobile Launcher, koja je visoka 120 metara i teška 5.000 tona. Transport se obavlja ogromnim “traktorom” pod nazivom Crawler Transporter, a on se kreće brzinom manjom od 1 km/h.

Kada bude postavljena na rampu 39B, raketa SLS će obaviti test vjerovatno 5. aprila. Bit će napunjena gorivom, a potom će se obaviti testno odbrojavanje sve do 9,4 sekunde prije lansiranja. Ukoliko sve bude uredu, raketa će biti spremna za lansiranje, a NASA će moći odrediti datum lansiranja. Prva mogućnost je kraj maja, ali su realniji termini juni i juli.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.