ZanimljivostiNASA otkrila udar meteora na Marsu, nastao veliki krater

NASA otkrila udar meteora na Marsu, nastao veliki krater

Lander InSight američke svemirske agencije NASA upisao je još jedno veliko otkriće.

Naučnici su otkrili da je potres, koji je na Marsu detektovao InSight u regiji Amazonis Planitia, zapravo rezultat udara meteora. To se dogodilo 24. decembra 2021. godine i predstavlja prvi put da je jedna misija svjedočila formiranju kratera na Crvenoj planeti. Naučnici su to otkrili kada su pregledali fotografije koje je zabilježio Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), na kojima su uočili krater prečnika 150 metara.

Vjeruje se da je meteor bio dug između 5 i 12 metara te dubok nešto više od 20 metara. Prilikom udara je meteor odbacio krhotine u radijusu od 37 kilometara. Udar je također otkrio led ispod površine koji nikad nije viđen tako blizu marsovskog ekvatora. Zvučna adaptacija InSightovih podataka pokazuje koliko je udar bio glasan u poređenju s “redovnim aktivnostima” na Marsu.

Za potvrdu ovog događaja je bilo potrebne vrijeme. Tim Malin Space Science Systemsa je koristio dveij kamere MRO-a za pogled na krater u februaru, a fotografije kamere u boji su pomogle da se udar suzi na period od 24 sata.

Pored toga, grupa je sugerirala da bi 20 od oko 1.300 otkrivenih potresa na Marsu moglo biti znak magme. Spektralni potpis potresa nagovještava na relativno meku koru u marsovskom području Cerberus Fossae. U kombinaciji s tamnom prašinom, ovo sugeriše da se vulkanska aktivnost možda dogodila na planeti u proteklih 50.000 godina.

Otkriće bi moglo pomoći naučnicima da bolje razumiju geološku vremensku liniju Marsa tako što će definisati stopu pojavljivanja kratera na planeti. Također, moglo bi biti važno kolonizatorima i istraživačima Marsa kojim bi mogao biti potreban podzemni led za opastanak i raketno gorivo. Zahvaljujući tome bi ljudi mogli nositi manje zaliha ili produžiti svoj boravak na Crvenoj planeti.

Međutim, ima i loših vijesti, jer je NASA nešto ranije upozorila da InSight nema još puno vremena. Gašenje landera se očekuje u narednih šest sedmica jer nakupljena prašina ograničava efikasnost solarnih panela, Ovaj rok je i dalje druži od prethodno predviđenog koji je istekao na prroljeće ove godine. Stoga bi otkriće udara meteora moglo biti InSightovo posljednje veliko postignuće.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE