ZanimljivostiNASA konačno otvorila spremnik s uzorcima asteroida Bennu

NASA konačno otvorila spremnik s uzorcima asteroida Bennu

Uzorci s asteroida Bennu stigli su na Zemlju prije nešto više od tri mjeseca, a američka svemirska agencija NASA je tel sada otvorila spremnik u kojem se nalaze.

Kao što je poznato, uzorke s asteroida Bennu prikupila je letjelica OSIRIS-REx, koja ih je ispustila 24. septembra, a potom se uputila ka asteroidu Apophis koji će proučavati.

Iako je NASA prvobitno prikupila određenu količinu materijala asteroida koji se nalazio izvan Touch-and-Go-Sample Acquisistion Mechanism (TAGSAM) mehanizma, sadržaj u njegovoj unutrašnjosti je ostao “zaključan” zbog problema s dva od 35 zatvarača koji drže spremnik zatvorenim. TAGSAM je smješten u posebnom pretincu kako bi se spriječila kontaminacija uzorka, a samo određeni alati su odobreni za upotrebu. Međutim, nijedan od postojećih alata nije funkcionisao prilikom pokušaja uklanjanja “tvrdoglavih” zatvarača glave TAGSAM-a, tako da je tim morao razviti nove.

“Osim izazova dizajniranja korištenjem odobrenih materijala kako bi se zaštitila naučna vrijednost uzorka asteroida, ovi alati su također trebali funkcionisati unutar čvrsto zatvorenog prostora, što je ograničavalo njihovu visinu, težinu i lučni pokret”, rekla je dr. Nicole Lunning.

Sada tim može nastaviti s rastavljanjem spremnika, a to znači da će naučnici uskoro vidjeti šta je unutra. NASA-ina preliminarna analiza prašine i stijena pronađenih izvan TAGSAM-a otkrila je dokaze ugljika i vode.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

 

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE