ZanimljivostiNauka i tehnologijaNASA izabrala Space X za misiju prema Jupiterovom mjesecu

NASA izabrala Space X za misiju prema Jupiterovom mjesecu

NASA je objavila je da je izabrala Space X za previđeni let na Evropu, zaleđeni Jupiterov mjesec, što je velika pobjeda za kompaniju milijardera Ilona Maska koji želi organizovati sve dalja putovanja u Sunčevom sistemu.

Radi se o prvoj NASA misiji na Evropu i cilj joj je utvrdili ima li ona uslove za život. Provesće se detaljno istraživanje tog Jupiterovog satelita, koji je nešto manji od Zemljinog mjeseca, i vodeći je kandidat kada se radi o potrazi za životom drugdje u Sunčevu sistemu.

Misija Evropa Kliper krenuće u oktobru 2024. raketom Falkon Hevi iz svemirskog centra Kenedi na Floridi.

Vrijednost ugovora je oko 178 miliona dolara, prenosi index.hr.

Ranije je bilo predviđeno da u misiji sudjeluje NASA “Space Launch System” (SLS), ali je taj program suočen s kašnjenjima i premašivanjem troškova te još nije operativan.

Među ostalim ciljevima misije Evropa Kliper je i proizvesti slike visoke rezolucije površine Evrope, utvrditi sastav površine, potražiti znakove geološke aktivnosti, izmjeriti debljinu ledenog pokrivača i utvrditi dubinu i salinitet njezinih okeana, dodala je NASA.

 

Visoko.co.ba/Nezavisne novine


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE