NaslovnicaZanimljivostiNASA-ina tehn...

NASA-ina tehnologija bi mogla smanjiti vrijeme punjenja električnih vozila na samo pet minuta

Oni koji kažu da ljudi ne bi trebali trošiti toliko vremena na svemirske misije i svemirske tehnologije očigledno zaboravljaju, ili nisu svjesni, ogromne koristi koje od njih čovječanstvo ima na Zemlji.

Mnogi sateliti se danas koriste za bolje razumijevanje klimatskih promijena, a nova eksperimentalna tehnologija američke svemirske agencije NASA, koja je razvijena za hlađenje orpeme u svemiru, mogla bi drastično smanjiti vrijeme punjenja električnih vozila na samo pet minuta ili čak manje. Riječ je o tehnici nazvanoj “pothlađeno protočno ključanje” koja poboljšava prijenos topline s kablova za punjenje, a koja bi mogla dramatično povećati količinu električne energije koju punjači danas mogu isporučiti vozilima. To bi zapravo smanjilo vrijeme punjenja baterija električnih vozila, čak bi omogućilo punjenje od 0 do 100 posto kapaciteta za samo pet minuta ili čak manje od toga.

NASA tvrdi da bi struja od oko 1.400 ampera trebala biti dovoljna da napuni bateriju prosječnog električnog automobila za pet minuta. Iz agencije kažu da napredni punjači isporučuju struju do 520 ampera, a standardni manje od 150 ampera.

Problem s prelaskom na više od 520 ampera je to što bi punjač počeo stvarati značajno više topline, zbog čega bi postao opasan po korisnike.

Međutim, NASA je testirala tehnologiju koja može sigurno hladiti kablove koji prenose visoki napon, Tim s Univerziteta Purdue je obavio eksperiment Flow Boiling and Condensation Experiment (FBCE) u kojem su izvedeni eksperimenti s dvofaznim protokom fluida i prijenosom topline u okruženju dugotrajne mikrogravitacije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). U suštini, korišteni su kablovi hlađeni tekućinom kako bi se metoda testirala. Tekućina koja se koristila za hlađenje vrućih kablova bila je u pothlađenom stanju, odnosno daleko ispod tačke ključanja.

Koristeći FBCE tehnologiju tim je dostigao 2.400 ampera duž kabla koristeći pothlađeno protočno ključanje. U eksperimentu je rashladna tečnost pumpana kroz kabl za punjenje gdje je preuzimala toplotu koju stvara provodnik koji prenosi struju.

Treba napomenuti da je, iako je ovo daleko više od 1.400 ampera potrebnih za punjenje automobila za pet minuta, ipak riječ o kontrolisanom laboratorijskom eksperimentu te da to nije isto kao test u stvarnom automobilu pri stvarnim uvjetima.

Ipak, iz NASA-e ističu da bi se novi sistem mogao koristiti za isporuku 4,6 puta više struje u odnosu na najbrže dostupne punjače namijenjene električnim vozilima uklanjanjem od 24,22 kilovata toplote. Stoga tehnologija ima potencijal da riješi veliki problem u procesu usvajanja električnih vozila, a sve zahvaljujući tome što je prvobitno dizajnirana i testirana u svemiru.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.