NaslovnicaZanimljivostiNASA-ina letj...

NASA-ina letjelica će udariti u asteroid 26. septembra

Američka svemirska agencija NASA je u misiji pod nazivom Double Asteroid Redirection Test (DART) koja će svoj vrhunac doživjeti u septembru.

NASA-ina letjelica DART će udariti u asteroid Dimorphos u ponedjeljak 26. septembra, a taj trenutak će moći gledati cijeli svijet putem streama.

Riječ je o prvoj misiji čiji je cilj testirati tehnologiju za odbranu planete u svemiru.

Iako Dimorphos ne predstavlja prijetnju Zemlji, test će omogućiti NASA-i da procijeni da li se utjecaj udara letjelice može koristiti za promjenu putanje hipotetički opasnog asteroida na njegovom putu ka našoj planeti koji bi završio sudarom.

NASA je poznata po prijenosima uživo svojih velikih misija, tako je bilo s prvim letom helikoptera Ingenuity na Marsu, a isto će biti i s lansiranjem misije Artemis 1 na Mjesec, koja je zakazana za ponedjeljak 29. august.

U iščekivanju udara letjelice DART, NASA je pozvala medije da prate niz događaja.

Ako se sve bude odvijalo prema planu, DART misija će “pokazati da letjelica može autonomno doći do mete – asteroida i namjerno se sudariti s njim kako bi promijenila njegovo kretanje na način koji omogućava mjerenje pomoću teleskopa na Zemlji”. Misija će pružiti “važne podatke za što bolju pripremu za asteroid koji bi mogao predstavljati prijetnju za Zemlju, ako se takav ikada otkrije”.

Letjelica DART je lansirana pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9 iz svemirske baze Vandenberg u Kaliforniji 24. novembra 2021. godine, a mjesec dana kasnije je poslala prve fotografije iz svemira.

Nedugo nakon sudara će NASA moći procijeniti da li se putanja asteroida Dimorphos značajno promijenila. CubeSat pod nazivom LICIACube, koji je razvila Italijanska svemirska agencija, nosit će letjelicu DART te se odvojiti od nje pred sami udar. Nakon udara, LICIACube će obaviti prelet i opservacije Dimorphosa.

Čak i mala promjena putanje će zapravo značiti veliku promjenu kada se uzme u obzir period od nekoliko mjeseci i godina, tako da je potrebna tek mala promjena. DART leti prema Dimorphosu brzinom do 24.000 km/h, a to znači da će trenutak sudara biti spektakularan prizor događaja udaljenog 11 miliona kilometara od Zemlje.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.