NaslovnicaZanimljivostiNASA-in orbit...

NASA-in orbiter zabilježio fotografiju “medvjeđeg lica” na Marsu

Orbiter američke svemirske agencije NASA-e okrenuo je svoju kameru prema površini Marsa te je zabilježio zanimljiv prizor.

Na fotografiji Mars Reconnaissance Orbitera, koja je načinjena kamerom High Resolution Imaging Experiment (HiRISE) nalazi s eneobična gološka formacija u obliku lica medvjeda. Kružna fraktura na marsovskoj površini oblikuje glavu, dok dva kratera predstavljaju oči. Struktura u obliku slova V kreira iluziju njuške medvjeda.

Kružna fraktura bi mogla biti posljedica taloženja naslaga na vrhu zatrpanog udarnog kratera koji je bio napunjen lavom ili blatom. Karakteristika nalik nosu je vjerovatno vulkanski otvor ili otvor za blato.

Univerzitet u Arizoni, koji je razvio kameru s kompanijom Ball Aerospace, objavio je fotografiju prošle sedmice.

NASA-in svemirski opservatorij je i u oktobru prošle godine zabilježio zanimljivu fotografiju na kojoj se vidjelo “nasmijano sunce”. To je posljedica tamnih mrlja nazvanih koronalne rupe.

Također, u martu prošle godine je rover Curiosity na Marsu uočio stijenu koja liči na cvijet.

HiRISE kamera fotografiše Mars od 2006. godine kada je MRO orbiter počeo kružiti oko Crvene planete. Moćna kamera je dizajnirana da pravi fotografije marsovske površine uključujući karakteristike veličine jednog metra. Orbiter napravi krug oko Marsa za 112 minuta te leti oko 255 kilometara iznad njegovog južnog pola, odnosno 320 kilometara iznad sjevernog pola.

MRO posjeduje instrumente za proučavanje marsovske atmosfere, vremenskih prilika i klime, kao i načina na koji se vremenom mijenjaju. Također, traga za dokazima postojanja vode, leda i kompleksnog terena te traži lokacije za buduće misije. Nedavno je poslao i fotografije “zime na Marsu”.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.