NaslovnicaZanimljivostiNASA i SpaceX...

NASA i SpaceX bi mogli poslati posadu do teleskopa Hubble

Kompanija SpaceX i američka svemirska agencija NASA žele saznati da li je moguće poslati posadu do teleskopa Hubble kako bi produžila njegov životni vijek.

Zajednička studija će trajati oko šest mjeseci, a predstavljat će saradnju NASA-e, SpaceX-a i Polaris Programa koji je osnovao milijarder Jason Isaacman. Ranije ove godine je Isaacman kupio tri leta u svemir SpaceX-ovom letjelicom Dragon, a to je serija misija koju on naziva Polaris.

Još uvijek nije jasno da li će put do Hubblea uopće zahtijevati posadu, da li bi SpaceX-ove autonomne teretne kapsule Dragon bile bolje za obavljanje posla, kao i da li je uopće moguće da SpaceX-ova letjelica sigurno posjeti teleskop. Nepoznanica je mnogo kada je riječ o ovoj potencijalnoj misiji pa stoga i ne čudi što je zajednička studija prvi korak. Prema dogovoru, NASA i SpaceX će se fokusirati na “izvodivost ideje podizanja svemirskog teleskopa Hubble u višu orbitu pomoću letjelice Dragon, bez troškova po vladu”.

Hubble se nalazi u niskoj orbiti Zemlje da ga je već posjetila letjelica tokom njegovog 32-godišnjeg života. NASA-in Space Shuttle je obavio pet misija s ciljem popravljanja teleskopa Hubble, unapređenja njegovih komponenti i podizanja njegove orbite. Od posljednje misije 2009. godine, Hubbleova orbita je postepeno opadala kako je teleskop “dodirivao” vanjske rubove Zemljine atmosfere. Sada je oko 30 kilometara bliže Zemlji nego što je bio 2009. godine. Podizanje orbite teleskopa bi pomoglo u produženju njegovog životnog vijeka.

NASA ne planira samostalno posjetiti Hubble koji je još uvijek u dobrom stanju, a čak i bez nove misije će trajati još nekoliko godina.

“Zahvaljujući poboljšanjima i prethodnom servisiranju, očekujemo da Hubble ostane operativan do kraja desetljeća, a ako ne do narednog”, rekao je Patrick Crouse, projekt menadžer svemirskog teleskopa Hubble.

Ako nova misija bude izvodiva i sve bude odobreno, SpaceX bi dobio šansu da na velikoj sceni pokaže svoje mogućnosti. Ovom misijom bi kompanija pokazala da može raditi na svemirskoj tehnologiju koju nije sama dizajnirala.

“SpaceX vidi budućnost u kojoj smo civilizacija koja putuje svemirom. To znači da svemirski brodovi lete svugdje, da postoji punjenje gorivom u orbiti, da postoje svemirske stanice različitih kompanija…”, rekla je zvaničnica SpaceX-a Jessica Jensen.

Iako je Hubble pomalo u sjeni zbog fotografija koje šalje novi NASA-in teleskop James Webb, on nastavlja bilježiti fantastične prizore svemira. U martu je uočio najstariju poznatu zvijezdu, a ove sedmice je fotografisao misiju DART u kojoj je letjelica udarila u asteroid.

“Hubble je nevjerovatno uspješan, zdrav je i radi velike naučne stvari. Podaci prikupljeni u ovom istraživanju bit će još jedan alat koji će čovječanstvo moći koristiti u budućim naučnim misijama te da zadrži Hubble na čelu naučnih otkrića”, kazao je NASA-in administrator Thomas Zurbuchen.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.