NASA danas lansira prvu letjelicu koja će proučavati Jupiterove trojanske asteroide

NASA-ina svemirska letjelica Lucy koja bi trebala predvoditi misiju istraživanja tzv. Jupiterovih trojanskih asteroida bit će lansirana danas s područja Floride, a zvaničnici NASA-e misiju su opisali kao događaj koji će mnogo toga reći historiji Sunčevog sistema.

Dugoočekivana misija trebala bi početi u 11 sati po srednjeevropskom vremenu, a iz NASA-e su naveli kako će misija istraživanja tzv. Jupiterovih trojanskih asteroida trajati 12 godina te da će u okviru nje NASA istraživati porijeklo i sastav osam asteroida.

Prema planu, kada svemirska letjelica stigne do prve grupe asteroida, ispitat će četiri asteroida od kojih jeda ima i svoj mjesec. U drugoj fazi istraživanja, Lucy će ponovno proletjeti pored Zemlje i 2033. godine posjetiti drugi dio Trojanskih asteroida.

Kako je navedeno, cilj misije jeste utvrđivanje sastava, ali i porijekla asteroida za koje se smatra kako mogu sadržavati važne tragove iz prošlosti.

“Ovi drevni asteroidi praktično su netaknuti od rođenja našeg Sunčevog sistema. Poput fosila na zemlji, oni sadrža važne tragove iz prošlosti koji nam mogu reći mnogo toga”, rekli su iz NASA-e.

Svemirska letjelica Lucy nosit će sa sobom tri glavna naučna instrumenta. Jedan će mjeriti toplinu koja dolazi s asteroida u pokušaju da se utvrde njihova površinska svojstva, drugi instrument bi trebao ispitati svjetlost koja se odbija od njih kako bi saznao od kojeg su tačno materijala sačinjeni.

Treći instrument koji će letjelica nositi sa sobom predstavlja kameru koja će na Zemlju slati detaljne slike u boji.

“Niti jedna svemirska misija u historiji nije lansirana na toliko različitih destinacija. Lucy će nam po prvi put pokazati raznolikost prahistorijskih tijela koja su izgradila naše planete”, naveli su iz NASA-e.

Ukupno, planetu Jupiter okružuju dvije grupe Trojanskih asteroida. Jedna grupa asteroida kreće se ispred Jupitera, a druga odmah iza njega. Iako su u praksi poznati i Trojanski asteroidi koji se vežu za Mars i Neptun, Jupiter za razliku od njih posjeduje znatno više asteroida.

“Na tom mjestu ih drže gravitacijski utjecaji Jupitera i Sunca. Ako se na tom mjestu objekti smjeste u ranoj historiji Sunčevog sistema, on će na tom mjestu ostati zauvijek. Ove stvari su zaista fosili od kojih su nastale naše planete”, rekao je jedan od istraživača.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.