NaslovnicaZanimljivostiNASA će uskor...

NASA će uskoro odabrati četveročlanu posadu za početnu misiju povratka na Mjesec

U prvoj polovini tekuće godine NASA će odabrati početnu četveročlanu posadu za svoj vodeći program Artemis za povratak astronauta na Mjesec po prvi put u 50 godina.

Planirana 2024. godine, Artemis II će biti prva misija programa s posadom koja će kružiti oko Mjeseca, letjeti dalje u svemir od bilo kojeg čovjeka od programa Apollo utirući put posadi Artemis III da hoda po Mjesecu 2025.

Sve će koštati približno 100 milijardi dolara.

Proces odabira posade misije Artemis II toliko je tajnovit da ostaje misterija čak i za mnoge iznutra. Osim što je objavila nacionalnost astronauta, tri Amerikanca, jednog Kanađanina, NASA nije rekla gotovo ništa javno o tome ko će biti izabran ili kako će ta odluka biti donesena.

Određivanje “pravog tima” za misiju u svemir oduvijek je bio misteriozan proces, koji seže sve do 1950-ih. Tada je NASA obavljala svoje prve letove za svoje početne misije Merkur.

Iako su se kriterijumi možda promijenili, proces ostaje nevjerovatno tajnovit. CNN je saznao da će odluku o tome ko će otići na Mjesec donijeti tri ključna čovjeka u NASA-inom svemirskom centru Johnson u Hustonu, gdje je svaki američki astronaut živio i trenirao od 1961. godine.

Jedina stvar koja je uklesana je da će se posada Artemis II sastojati od tri američka astronauta i jednog kanadskog, uslovi koji su zacementirani u sporazumu između dvije zemlje iz 2020.

Na vrhu svačije liste za prvu Artemisovu posadu je Reid Wiseman, 47-godišnji odlikovani pomorski avijatičar i probni pilot koji je prvi put izabran za NASA-inog astronauta 2009, piše CNN.

Ako Wiseman, bijelac, bude odabran, to znači da će ostala mjesta gotovo sigurno morati pripasti barem jednoj ženi i barem jednom Afroamerikancu.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.