NaslovnicaPreporukaNASA će ponov...

NASA će ponovo pokušati da lansira raketu Artemis

Američka Agencija za svemirsko istraživanje danas će ponovo pokušati da lansira raketu “Artemis” nakon kvara koji se desio prije pet dana tokom prvog pokušaja lansiranja.

Raketa i kapsula “Orion” trebali bi da budu lansirani tokom popodneva čime bi počeo ambiciozni program “Artemis” ka Mjesecu 50 godina nakon misije “Apolo”.

Prethodni pokušaj lansiranja početkom sedmice prekinut je zbog tehničkih problema.

Rezultati ispitivanja ukazuju na to da su tehničari uspjeli da otklone problem istjecanja goriva zbog kojeg je otkazano lansiranje.

Zvaničnik misije “Artemis” Michael Sarafin rekao je da su otklonjena i dva ostala problema na raketi, pokvareni senzor za temperature i pukotine u izolacionoj pjeni.

Vremenski uslovi su, takođe, bitni za lansiranje i prema posljednjim prognozama meteorologa postoji 70 posto šanse da će biti pogodni.

Agencija France Presse navodi da, ukoliko ponovo dođe do odgađanja, NASA bi mogla da ponovo pokuša da lansira raketu u ponedjeljak, 5. septembra, ili dan kasnije.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.