Naš primitivan odnos prema visočkoj prošlosti i herojima tog vremena

Gradskom parku, u samom centru Visokog, zabilježili smo ostatke spomenika koji su porušeni i oskrnavljeni i to vjerovatno od strane onih koji pojma nemaju zašto su i spomen na što su srušili i oskrnavili. Starije generacije Visočana sa velikim ponosom i poštovanjem su odlazili u Gradski park na “Spomen kosturnicu” iza koje su se nalazile biste narodnih heroja iz prošlog rata. Danas te biste ili bolje rečeno njihovi ostaci izgledaju jadno i otužno. Nekada su bile tri, a danas ih je polomljenih samo dvije.

Na granici sa Hotelom, uz ogradu, bile su četiri biste. Bile su to biste onih ljudi  koji su formirali 1940. ćeliju KPJ u Visokom: Džudžo Mehmed- Meho, Meho Patak, Balorda Janko i Himzo Salihbegović. Biste je napravio kipar Milanović Ranko (predavao likovnu kulturu u OŠ na Kraljevcu). Njegova kuća je bila sa ateljeom iza Pravoslavne crkve. Inače, autor je fontane u centru grada i one nekadašnje na Kraljevcu – koje  nema kao i biste Izeta Kurtalića koja je u OŠ na Kraljevcu.

Brzo zaboravljamo nekadašnja obilježja Visokog koja je nakada bilo društveno-politički mudro obilaziti i diviti se ideji za koju su pali oni kojima su biste napravljene, ali naš današnji odnos prema tim ljudima ideji za koju su se borili i spomenicima napravljenim u njihovu čast, jasnu poruku šalje današnjim generacijama i onima koji tek dolaze kako da se ponašaju prema ideji Bosne i Hercegovine za koju su mnogi dali živote.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.