NaslovnicaLokalne TemeNarod nije ćo...

Narod nije ćorava mačka / Uhljebi, preletači i gliste javnog sektora koje plaćamo da bismo lošije živjeli

Stariji ribari, prije pojave svih ovih novih pomagala za pecanje riba, imali su specifičnu metodu prikupljanja kišnih glista kao mamca, bez obzira na njihovu sposobnost da pomoću izduženog i člankovitog tijela prilagođenog za ukopavanje u podlogu ipak napuste svoje komforne zone i izađu na površinu, gdje bi bile ogoljene i lako prepoznatljive. Mudri ribari bi jednostavnom metodom posipanja vrelom vodom na mjesto gdje bi pretpostavljali da su gliste uspijevali da ih istjeraju napolje.

Analogno ovoj staroj ribarskoj mudrosti u političkom Visokom, u cilju objektivnog i transparentnog informisanja, javnost treba da zna u zadnjih nekoliko godina ko je i gdje uhljebio nekoga svog. Bilo da je riječ o klasičnom nepotizmu, o čemu smo nešto malo i pisali proteklih dana, ili da je riječ o trgovini političkim utjecajem s ciljem kontrolisanja zakonodavne i izvršne vlasti, radi lakšeg pražnjenja budžeta koji svi Visočani pune vlastitim novcem, a privilegiju trošenja istog imaju samo odabrani.

Krenut ćemo od konstituisanja vlasti od 2016. godine nakon Lokalnih izbora. Da bi se dobila stabilna većina u Općinskom vijeću Visoko krenulo se u kupovinu vijećnika, onih sa slabijim moralom i bez ikakve odgovornosti. Zauzvrat im je ponuđeno da se uhljebe. Dva najpoznatija primjera su uhljebljavanje Elvedina Šabanovića na poziciji direktora JU Muzej Visoko, koji je napustio ASDA i postao poslušnik Nezavisne liste, te uhljebljavanje Mirnesa Fatića u JKP “Visoko”, što ide na obraz BPS-u koji, vjerovatno, zbog ovog licemjerstva neće ni postojati u Visokom nakon izbora 2020. godine. SDP je također imao pojedince koji su izdali partiju i iz interesa se priklonili vlasti. Ne tako davno kandidat SDP-a za načelnika Ramiz Brkić preko našeg FB Pagea se ispisao iz SDP-a, zatim značajno uticao na izbor nove direktorice OŠ “ Kulin Ban” koja je uzgred prva rodica načelnice Babić dok je supruga smještena u odbor JP “Visoko Eko Energija”. Stranački kolega nesuđenog načelnika i aktuelni vijećnik Adnan Tajić je također izdao ideju socijaldemokratije, istupio iz partije, ali je zato supruga uhljebljena u Općini.

Zatim je usljedilo uhljebljavanje kadrova nominalnih pobjednika izbora Nezavisne liste.

Brat predsjedavajućeg Općinskog vijeća Visoko Bajre Fejzića, izvjesni Ešref Fejzić, uposlen je u Vatrogasnoj jedinici Visoko.

Vijećnica Nezavisne liste Aida Zerdo je postala direktorica JU “Centar za socijalni rad”.

Vijećnik Nezavisne liste Edin Džafić je dobio posao, također, u Vatrogasnoj jedinici.

Buduća doktorica pravnih nauka Amila Koso, koja na predavanja putuje u toku radnog vremena, a za to vrijeme uredno prima i topli obrok, se na vrijeme prestrojila iz SDA u Nezavisnu listu i dobila posao.

Poslušnik Faris Garib, svršenik frizerske škole, dobio je posao u kabinetu načelnice kao namještenik, a trenutno pohađa fakultet za informatiku. Također, to radi u radno vrijeme, sa uredno obračunatim toplim obrokom.

Poslušnik Siniša Subotić uhljebljen je na JU RTV Visoko, zahvaljujući pljuvanju po bivšim kolegama i klevetanju istih.

Iako nije ušao po broju glasova u Vijeće, a bio je na listi Nezavisne liste, ipak je uhljebljenje u Općini našao i Adi Pašalić.

Za direktora JKP “Visoko” imenovan je Hasan Prelić, prvi rođak načelnice općine. Za poslušnost su nagrađeni i Zilikija Kalić u JKP “Gradska groblja”, Ajša Šahinović koja bi, kako saznajemo, uskoro trebala postati direktorica KC Altindag, zatim Šejla Zuban, a onda i Edna Greda koja je nagrađena uhljebljenjem u JU “Centar za socijalni rad”, Mahir Babić (JKP Visoko), a tu su i uvijek podobni volonteri: Adna Smajić (radi u odsjeku za javne nabavke već četiri godine bez obzira na usvojenu žalbu oštećene kandidatkinje), Mirha Lepić (odsjek za javna nabavke), Merima Efendira (rodica općinske načelnice), Hazema Dedić, Merima Bukić (bratična Zekije Omerbegvić), Aida Brkić (nakon volonterskog rada ostala da radi u Općini), Mejrema Dautović (djevojka od sina načelnice općine), Harun Rezaković, Naida Ramić.

Uz sve to objavljen je i najnoviji oglas za prijem namještenika u Službi za LER. Kako saznajemo, ovdje se štima radno mjesto jednom članu BPS-a, s obzirom na to da ta stranka vjerno služi aktuelnom režimu.

Sve to zorno pokazuje kolike su zaista razmjere podobništva u općini Visoko i koliko je potrebno konačno provjetriti zgradu lokalne samouprave.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.