Narednog utorka diskutirajte sa vijećnicima o njihovom utjecaju na kvalitet života u Visokom!

U utorak, 29. Septembra. 2015. godine u Velikoj sali općine Visoko sa početkom u 17:00 sati, Westminster fondacija za demokratiju u Bosni i Hercegovini organizuje javnu diskusiju na temu “Kako vijećnici/vijećnice utiču na kvalitet života građana/građanki Visokog?” sa fokusom na konkretne promjene u zajednici koje mogu ostvariti predstvanici lokalne vlasti. Svoje prisustvo su već najavili predstavnici i predstavnice lokalne vlasti u Visokom, kao i članovi i članice udruženja “Damar omladine” Visoko.

Pozivaju se svi zainteresirani građani i građanke da prisustvuju ovom događaju, u nadi da će ova diskusija proizvesti nove ideje i staviti fokus na ključna pitanja i probleme građana i građanki Visokog.

Ovo je prva u nizu javnih diskusija u opštinama/općinama koje ce Westminster Fondacija organizirati širom Bosne i Hercegovine, a u okviru projekta “Promocija žena u politici u BiH”. U diskusije ce biti uključeni/e vijećnici/vijećnice,  drugi predstavnici/e lokalne vlasti, kao i predstavnici/e lokalnih organizacija koji/e se bave temama jednakosti spolova ili uopšte ljudskim pravima, a i svi zainteresirani/e građani/građanke.

Westminster fondacija za demokratiju je vodeća britanska fondacija za podršku stvaranju funkcionalne demokratije. WFD je nezavisno javno tijelo, osnovano 1992. godine koje finansira Ured za vanjsku politiku i Ured Commonwealth-a Velike Britanije. Organizacija pruža stručnu podršku u razvijanju parlamentarnih tijela, struktura političkih stranaka i organizaciju civilnih društava – ključnih institucija koje čine funkcionalnu demokratiju.

WFD predstavnistvo u Bosni i Hercegovini je osnovano 2014. godine i trenutno radi na projektu “Promoviranje žena u BH politici” koji za cilj ima postizanje veće zastupljenosti žena prije svega na lokalnim izborima 2016. godine, zatim opštom promocijom važnosti zastupljenosti žena u politici kao jednim od ključnih elemenata inkluzivne demokratije. Ovaj cilj se planira ostvariti kroz rad sa domaćim političkim strankama i njihovim sestrinskim strankama u Velikoj Britaniji, kao i kroz rad sa parlamentima.

Dosadašnje aktivnosti Westminster fondacije za demokratiju u Bosni i Hercegovini uključuju publikaciju pod nazivom “Politika u Našem Dvorištu” koja je kratki vodič kroz sve bitne elemente lokalne vlasti u BiH, te daje uputstva budućim kandidatima/kandidatkinjama za ostvarivanje uspješne kandidature na općinskom/opštinskom nivou u BiH.  Također održano je nekoliko treninga sa potencijalnim kandidatkinjama i blogerkama koje su politicki aktivne, a o promovisanju političarki u medijima, vođenju uspješne političke kampanje i drugim segmentima kandidature.

Za više informacija o Westminster fondaciji za demokratiju u Bosni i Hercegovini saznajte putem naše zvanične web stranice: http://www.wfd.org/

ili putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/wfdbih

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.