NaslovnicaPreporukaNaredne sedmi...

Naredne sedmice dvije predstave u zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu

Foto: BNP Zenica

Na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sljedeće sedmice će biti odigrane dvije predstave. U četvrtak će biti igrana “Pukotina”, dok će u subotu na sceni biti predstava “Ježeva kućica.”

Na oduševljenje pozorišne publike, u četvrtak 18. juna je odigrana predstava
„Pukotina“ prema tekstu Ivane Simić-Bodrožić u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji
Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ista predstava će biti izvedena ponovo u četvrtak, 25. juna u 19.30 sati. U predstavi igraju glumice iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Uranela Agić, Lana Delić, Snežana Vidović, Sabina Kulenović i Faketa Salihbegović-Avdagić koje igraju sve scene i sve likove – ženske i muške, stare i mlade, pa čak i djecu predškolskog uzrasta. Osim toga izvršavaju i brojne druge glumačke zadatke i funkcije u predstavi – od promjena scenografskih elemenata, do proizvođenja onomatopejičnih zvukova u „sceni tuširanja“, „sceni rađanja“ itd.

Predstava tematizira položaj žena u posttranzicijskom društvu, njen odnos unutar porodice, društva, situacije u kojima se svakodnevno susreće sa svim onim ulogama koje kao žena ima – supruga, sestra, majka, zaposlena žena… U predstavi „Pukotina“ smjenjuju i miješaju elementi drame i monodrame, farse i burleske, igrokaza i mjuzikla, a ima čak i elemenata teatra sjenki i dokumentarističkog teatra.

U subotu, 27. juna u 12 sati će biti izvedena predstava za djecu „Ježeva kućica“ prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Centra za kulturu Zavidovići i Kulturno-sportskog centra Kakanj.

Predstava „Ježeva kućica“, kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost.

U predstavi igraju Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

Preporučeno je nošenje zaštitne maske u pozorišnim prostorijama. Bosansko narodno pozorište Zenica je osiguralo ostale higijenske i sigurnosne mjere, te se publika moli da poštuje preporuke kako bi se svi osjećali sigurno i kako bi uživali u zanimljivim pozorišnim sadržajima.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.