Ovo je sigurno najlakši recept za najsavršeniji cheesecake. Ovaj kolač ne morate peći, kremast je i lagan i idealan je u ovim toplim danima. Priprema ovog kolača je vrlo jednostavna.
Najvažniji korak je da napravite fin i čvrst fil od sira. Idealno bi bilo da kada biste kolač držali 12 sati u frižideru prije konzumacije.
Sastojci koji će vam biti potrebni:
200 grama mljevenog keksa
67 grama smeđeg šećera
115 grama maslaca
300 mililitara slatkog vrhnja
680 grama punomasnog sira
100 grama šećera
60 grama kiselog vrhnja
2 kašičice limunovog soka
1 kašika čistog ekstrakta vanilije
Način pripreme:
U posudu stavite mljeveni keks, smeđi šećer i istopljeni maslac. Sjedinite sastojke i stavite u kalup za tortu prečnika od 26 centimetara. Ostavite je u zamrzivaču nekih deset do dvadeset minuta, dok ne napravite fil.
Pomoću miksera napravite šlag od slatkog vrhnja. U drugoj posudi stavite sir i šećer i dobro izmiksajte. Miješajte dok smjesa ne postane kremasta i glatka.
Potom dodajte kiselo vrhnje, limunov sok i ekstrakt vanilije. Miješajte dvije do tri minute, pazite da nema velikih grudvica od sira, ukoliko ima grudvica miješajte i dalje.
Potom dodajte i šlag i sve sjedinite. Izvadite koru od mljevenog keksa. Preko stavite fil. Čvrsto pokrijte folijom i ostavite u frižider najmanje od osam do 12 sati. Što se duže hladi, kolač će biti bolji.
Nakon noći provedene u frižideru izvadite svoj cheesecake i dekorirajte ga sezonskim voćem i voćnim preljevom.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.