Ukoliko ste poželjeli ukus krofni, ovaj slatkiš možete spremiti i u svom domu, a recept koji smo pronašli obećava ukus jednak onim u pekari.
Za pripremu će vam trebati 15ak minuta, s tim da će tijesto trebati “odmoriti” sat vremena prije nego budu spremne za prženje.
Sastojci:
- kesica kvasca
- 200 ml ugrijanog mlijeka
- 2 kašike šećera
- 200 ml mlake vode
- 650 g brašna
- pola kašičice soli
- 75 ml ulja
- 2 jaja
Dodatno:
- ulje za prženje
- šećer u prahu
Priprema:
U zagrijano mlijeko dodajte kvasac i kašiku šećera. Dodajte i mlaku vodu te ostavite na 10 minuta dok ne nabubri.
Dodajte 75 ml ulja, pa umutite dva jajeta i dodajte u smjesu. Potom dodajte so i brašno, malo po malo, pritom miješajte smjesu.
Umijesite tijesto i ostavite da odstoji na sat vremena. Razvaljajte tijesto i uz pomoć čaše izrežite na krugove. Pecite u zagrijanom ulju dok ne postignu zlatnu boju s obje strane. Pospite ih šećerom u prahu.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.