Francuska svilena pita nema nikakve veze s Francuskom. Dapače, riječ je o američkom izumu osmišljenom pedesetih godina prošlog stoljeća na jednom natjecanju.
Pita je dobila ima po raskošnoj teksturi koja klizi niz grlo poput najfinije svile. U originalnom receptu punjenje u piti činio je čokoladni puding, no on je postupno zamijenjen raskošnom mousse kremom.
S obzirom da je riječ o desertu koji se mora staviti u frižider prije posluživanja, baza pite čine smrvljeni keksi s maslacem koji ne gube na teksturi nakon hlađenja.
U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja. Ako nemate domaća pasterizirana jaja pouzdanog porijekla, iste možete lagano istući na pari sa šećerom pa dodati u recept.
Sastojci za podlogu:
200 grama čajnih keksa
85 grama maslaca Sastojci za nadjev:
200 grama šećera
170 grama omekšanog maslaca
85 grama tamne čokolade
3 jaja
2 žlice francuskog likera
Grand Marnier Šlag za ukrašavanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stepeni. Sameljite kekse u fini prah i pomiješajte s maslacem. Miješajte dok ne dobijete vlažnu smjesu. Utisnite prstima smjesu u lim za pečenje.
Stavite peći u pećnicu na 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi do kraja. Dok se hladi podloga, napravite nadjev: Otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari. U mikseru istucite omekšani maslac i šećer u glatku kremu.
Za to će vam biti potrebno oko tri minute miksanja. U maslac dodajte rastopljenu čokoladu i Grand Marnier. Postepeno dodajte pasterizirana jaja – jedno po jedno – i miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu kremu.
Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u fižider na tri do četiri sata. Preko ohlađene francuske svilene pite premažite šlag. Po želji možete ukrasiti i s nekoliko čokoladnih kapljica, piše bljesak.info
Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.