ZanimljivostiZdravlje i savjetiNamirnice koje trebate izbjegavati ako vas muči žgaravica

Namirnice koje trebate izbjegavati ako vas muči žgaravica

Hrana koja ima nivo pH manji od 4,6 smatra se kiselom te može izazvati probavne smetnje.

Uživate u jelu, ali ne i u onome što se događa nakon toga. Legnete kako biste odrijemali, a zatim se probudite s bolnim osjećajem žarenja u prsima, odnosno žgaravicom. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela, a prouzročuje ju hrana s nivoom pH od 4,6 ili nižom, koja je kisela. To ne znači da takve namirnice trebate potpuno izbaciti s jelovnika, ali trebate biti umjereni s konzumiranjem, prenosi Pinkvilla.

Začinjena hrana i umaci

Njihov nivo pH iznosi 2,8 i prouzročuje iritaciju na sluznici jednjaka. Velika konzumacija začinjene hrane dovodi do žgaravice i dovodi do želučanih problema.

Kofein

Pića s kofeinom poput čaja, kafe, energetskih napitaka također su kisela i prouzročuju refluks kiseline i žgaravicu.

Agrumi i sokovi

Narandža, grejp, limun i mnogi drugi prouzročuju iritaciju i nelagodu u probavnom sistemu.

Menta

Neki ljudi misle da je dobra za probavu, ali prekomjerna konzumacija može prouzročiti refluks kiseline i žgaravicu. Dakle, izbjegavajte čaj od mente svaki dan.

Paradajz

Paradajz i sok od paradajza vrlo su kiseli i ne biste ih trebali konzumirati svakodnevno. Žgaravicu prouzročenu paradajzom možete smanjiti – kiselim bombonima.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE