Nakon zatvaranju proizvodnog pogona Prevent Leathera jasno i najozbiljnije moramo znati šta ostavljaju iza sebe

Prije više od deset godina pisali smo jedan tekst i tematizirali ekološki problem u Visokom koji je izazivalo poslovanje Prevent Leathera usljed korištenja šestovalentnog kroma koji je moćan i razarajući kancerogen, za koji se kaže da je 500 puta otrovniji od recimo ispušnih plinova dizela. Reakcije su bile različite, ali se broj oboljelih na onkološkim odjeljenjima u bolnicama u Zenici i Sarajevu znatno povećavao. Da se razumijemo, još hore je bilo u vrijeme KTK Visoko, tada baš nikakve kontrole nije bilo i sve je funkcionisalo na tehloški lošiji način nego je to radio Prevent, i dan danas u krugu nekadašnjeg KTK u Topuzovom Polju uz autoput imamo najmanje preko stotitnu kamiona takvog otpada koji na tom mjestu stoji od prije početka rata, a koji i danas kontinuirano zagađuje okolinu.

Nakon najave o zatvaranju proizvodnog pogona Prevent Leathera zbog posljedica globalne krize, inflacije i promijenjenih uslova na tržištu, menadžment ove kompanije odlučio se obratiti javnosti te pojasniti svoju odluku.

“Jedan od ključnih razloga za gašenje Prevent Leathera jest kontinuirano smanjenje narudžbi iz godine u godinu u periodu poslije Covid-a. Inflacija i globalne krize su dodatno otežali poslovanje i stabilnost proizvodnog pogona. Stručnjaci kompanije izradili su detaljnu analizu koja je pokazala negativne rezultate u poslovanju, stoga je menadžment naše kompanije donio odluku o gašenju svog proizvodnog pogona, specijaliziranog za proizvodnju kožnih proizvoda”, saopćili su iz Prevent Leathera.

Odluka o gašenju pogona donesena je s ciljem da se kompanija prilagodi promijenjenim uvjetima tržišta te da se osigura održivost poslovanja u budućnosti.

I neko je lijepo i profesionalno sročio ovaj PR tekst kojim su se pozdravili sa poslovanjem ove nekada najprofitabilnije djelatnosti u Visokom. Međutim ono što nas kao građane i javnost zanima je slijedeće:

Neka nadležna služba bi trebala ili morala izdati nalog da jasno vidimo i znamo šta iza sebe ostavlja Prevent obzirom da se radilo o opasnom otpadu sa kojim su često imali problem i koji su nerijetko zakopavali u krugu fabrike za što postoje i jasni dokazi. Prije nego se zvanično zaključaju kapije moralo bi biti sve profesionalno sanirano na način da prostor ostaje čist bez škodljivog otpada.

A druga vrsta problema koji ostaje nakog gašenja pogona su radnici koji su ostali bez posla za koje su iz Prevent grupacije rekli da: “Trenutni radnici će biti zbrinuti skladno važećim zakonima i regulativama. Kompanija će osigurati otpremnine i podršku za traženje novih zaposlenja kako bi se olakšao prijelaz za zaposlenike koji će biti pogođeni ovom promjenom.”

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.