NaslovnicaSvijetNakon više od...

Nakon više od godine: Ponovo pokrenuta istraga o eksploziji u luci u Bejrutu

Istraga o eksploziji u luci Bejrut u Libanu ponovo je pokrenuta nakon 13 mjeseci pauze.

Lokalni mediji su objavili da je sudija Tarik Bitar, koji je vodio istragu, ponovo pokrenuo je nakon 13 mjeseci pauze.

U okviru istrage, Bitar, koji je odlučio da oslobodi pet osoba koje su prethodno bile privedene, u optužnicu je uključio osam osoba, među kojima je i generalni direktor javne sigurnosti Libana general Abbas Ibrahim.

Izrečena je zabrana napuštanja zemlje za pet osoba koje su puštene na slobodu do suđenja.

Sudija Bitar je u decembru 2021. morao obustaviti istragu o eksploziji u luci zbog pritužbi na istragu i protiv njega.

Navedeno je da je Bitar danas ponovo pokrenuo istragu nakon što je propao zakonski rok za prijavu protiv njega i u tom periodu nije donesen zaključak.

Advokati bivšeg ministra finansija Alija Hasana Halila i bivšeg ministra javnih radova i transporta Gazija Zuaytira podnijeli su tužbu u decembru 2021. tražeći “razrješenje” istražnog sudije Tarika Bitara.

Snažna eksplozija odjeknula je Bejrutom 4. augusta 2020. godine. Poginulo je oko 200 osoba, a povrijeđeno je više od 6.000.

Bez krova nad glavom ostalo je oko 300.000 ljudi.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.