Foto KornerNakon uspjeha u takmičenju EU srednjoškolci iz Visokog posjetili Brisel: Želimo da...

Nakon uspjeha u takmičenju EU srednjoškolci iz Visokog posjetili Brisel: Želimo da živimo u našoj zemlji

Nakon velikog uspjeha mladih Visočana Enide Ismić i Tarika Halilovića u projektu “Preuzmi inicijativu”, koji je u Bosni i Hercegovini proveden pod pokroviteljstvom Europske unije, naši srednjoškolci prethodnih dana bili su gosti Europskog parlamenta u Briselu.

Riječ je o nagradnom studijskom putovanju u Brisel, gdje su visočki srednjoškolci imali priliku posjetiti social media team Europskog parlamenta, a zatim i razgovarati sa direktoricom za pitanja proširenja EU na područje Zapadnog Balkana i Turske Ruiz Calavera-Genoveva.

U tim razgovorima naši srednjoškolci, Enida i Tarik, su skupa sa svojim vršnjacima iskazali želju za radom na boljitku i vjeru u bolje sutra koja je beskompromisno potrebna ukoliko država Bosna i Hercegovina želi da opstane.

Foto: Twitter

Kao što su rekli, žele da prikažu želju mladih za uključivanje u procese donošenja odluka kroz raznorazne projekte posebno one čiji je pokrivtelj EU, pravi promotor jednakih prava i vrijednosti. Jedna od glavnih rečenica kojom se naši srednjoškolci vode je to da smatraju da mladi u ovoj državi ne smiju biti posmatrani kao problem koji treba da se riješi nego resurs koji treba da se iskoristi.

Nakon obilaska Evropskog parlamenta u Briselu, tim srednjoškolaca iz BiH predstavio je pobjednički video spot zvaničnicima Evropske komisije i Evropske službe za vanjsko djelovanje.

“Ovim videom smo htjeli pokazati da su mladi ljudi resurs, a ne problem,” rekao je devetnaestogodišnji Tarik iz Visokog iz pobjedničkog tima koji je nagrađen studijskim putovanjem u Brisel i posjetom institucijama EU.

Pored odliva mozgova, teme koje su srednjoškolci identifikovali kao prioritete kroz istraživanje koje je sprovedeno među 16.000 učenika diljem Bosne i Hercegovine su ekonomski i obrazovni sistem u BiH, mobilnost mladih, vršnjačko nasilje, i govor mržnje. Teme su potom obrađene kroz video spotove.

“Svaki od napravljenih video spotova govori o temama koje su zajedničke svim zemljama EU. Evropska unija predstavlja mnogo više od ekonomskog prosperiteta, ona predstavlja zajedničke vrijednosti – vrijednosti o kojima upravo komunicirate kroz ove video uratke,” rekla je direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Genoveva Ruiz-Calavera, naglašavajući ulogu mlađih generacija na Zapadnom Balkanu u zajedničkom komuniciranju sa Evropskom unijom o problemima sa kojima se suočavaju.

Video spot o odlivu mozgova dobio je najveći broj glasova na društvenim mrežama i od strane stručnog žirija, kojeg su sačinjavali režiser, producent i scenarist Ademir Kenović, glumac i režiser Zenit Đozić, arhitekt i producent Midhat Kapetanović, potom režiser i pisac Tarik Hodžić, te direktorica account-a “Mita Group” Đejla Mahmutović.

Foto: Europa.ba

Srednjoškolci iz BiH su tokom studijske posjete Briselu također posjetili Kuću evropske historije i izložbu “Burna mladost”, koja dokumentuje historiju mladih Evropljana počevši od 1940-ih godina i njihovu težnju ka društvenim promjenama i većim individualnim slobodama, ali i potrazi za otvorenim kulturnim izražavanjem.

Zahvaljujući projektu #E4U, srednjoškolci iz BiH su prvi put dobili priliku da, uz pomoć vrhunskih bh. i regionalnih stručnjaka za komunikacije, kroz video produkciju na kreativan način predstave svoja viđenja pitanja koja se tiču mladih ljudi. Pobjednički tim i predstavnici timova danas završavaju studijsku posjetu Briselu.

U sklopu ovog projekta biti će organiziran i niz drugih aktivnosti koje možemo očekivati u narednom periodu.

Foto: Europa.ba

 

Visoko.co.ba/Redakcija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE