BiHNakon ročišta, u Istočnom Sarajevo analiza: Optuženi vidno bili ljuti

Nakon ročišta, u Istočnom Sarajevo analiza: Optuženi vidno bili ljuti

Održano je još jedno ročište u predmetu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića. Sud BiH odbacio je prijedlog obrane za saslušanje visokog predstavnika Christiana Schmidta, predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića i još jednog svjedoka. Tužilaštvo je završilo izvođenje materijalnih dokaza, a odbrana nastavila kontinuitet osporavanja dokaza i odluka.

Odluka u sudnici nije detaljno objašnjena, pa ulogu tumača preuzima odbrana. Sud se, tvrde advokati, poziva na imunitet visokog predstavnika koji potvrđuju pismom iz Ministarstva vanjskih poslova BiH

Optuženi su vidno bili ljuti zbog odbijenice suda. Sada već tradicionalno, u Istočnom Sarajevu analiziraju ročište. Za govornicom glasni sa oštrim kritikama i brojnim uvredama. Dodik psuje državu, Sud i Tužilaštvo negira, a Schmidtov legitimitet još jednom odbacuje.

„Ovdje se štiti stranac, neizabrani stranac. Zato se ne dozvoljava da uđe u sud i da ga neko pita: Izvini, odakle ti ovdje, ko si ti, Ko je tebe doveo, na osnovu čega si došao ovdje? Stranac se štiti domaćim navodnim institucijama koje je opet formirao stranac. Eto gdje mi živimo i u kakvom apsurdu“, kazao je Dodik

„Danas smo vidjeli nastavak pravnog paradoksa u kojem ovo Tužilaštvo, koje je očigledno u službi kolonijalne uprave, dokazuje da je neko, tj. mi, da smo krivi zbog toga što smo poštovali zakon“, kazao je Lukić.

Osporili su i posljednje dokaze Tužilaštva BiH – nekoliko dokumenata iz korespondencije Ureda visokog predstavnika, Dodikovog kabineta i Službenog glasnika. Sporne su im kopije akata, prevedene i ovjerene kod notara bez sudskog vještaka i uz posredstvo šefa Odjela za pravna pitanja visokog predstavnika.

„OHR nije ništa. Postoji samo visoki predstavnik jer se on bira. On nije ništa, on nema nikakav autoritet“, poručio je još Dodik.

Time je Tužilaštvo završilo izvođenje materijalnih dokaza. Ocjenu autentičnosti i zakonitosti Sud će uložiti naknadno, na kraju dokaznog procesa. Nastavak suđenja je zakazan za 19. juni, a na potezu je odbrana.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE