SvijetNakon kampanje obilježene političkim ubojstvima: Ekvador danas bira novog predsjednika

Nakon kampanje obilježene političkim ubojstvima: Ekvador danas bira novog predsjednika

U Ekvadoru se danas održavaju prijevremeni izbori, na kojima oko 13 milijuna građana ove južnoameričke države bira novog predsjednika zemlje te članove Nacionalne skupštine.

Izbori se događaju u napetoj atmosferi i uz velike sigurnosne mjere nakon što je nedavno u atentatu ubijen jedan od favorita za predsjednika Fernando Villavicencio. Više od 100.000 pripadnika vojske i policije angažirano je na osiguranju izbora.

Iako Ekvadorci biraju između osam kandidata, najveće šanse za pobjedu na predsjedničkim izborima daju se Luisi Gonzalez iz stranke bivšeg predsjednika Rafaela Corree. Procjenjuje se da niti jedan kandidat neće pobijediti u prvom krugu, a uz Gonzalez najveće šanse za prolazak u drugi krug daju se bogatašu Janu Topicu, kojeg zbog obećanja o odlučnom obračunu s kriminalcima nazivaju “Ekvadorski Rambo”. Prema predizbornim anketama, Gonzalez i Topic su u prednosti ispred bivšeg potpredsjednika države Otta Sonnenholznera i ekološkog aktiviste Yaku Pereza.

Bez obzira na ishod izbora strahuje se od novog vala nasilja, jer je situacija u Ekvadoru vrlo napeta nakon ubojstva Villavicencija. On je bio poznati novinar koji je razotkrio korupciju i osudio veze između organiziranog kriminala i državnih dužnosnika. U vezi s njegovim ubojstvom uhićeno je šest muškaraca, državljana Kolumbije. U međuvremenu, dogodilo se i ubojstvo lokalnog ljevičarskog lidera, Pedra Brionesa. Njega su naoružani napadači na motociklu upucali u njegovoj kući u sjevernoj pokrajini Esmeraldas.

Kako navodi BBC, stopa ubojstava u Ekvadoru porasla je jer su lokalne bande sklopile saveze s međunarodnim kriminalnim kartelima.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE